Deficiente colorate la produsele cosmetice

Magazin Salajean 20 martie 2009 0

Deficiente  colorate  la produsele cosmeticeInspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj au efectuat in perioada 2-10 martie actiuni de control privind comercializarea produselor cosmetice. Insa, deoarece pe raza judetului Salaj nu exista producatori sau importatori de astfel de produse, controalele s-au desfasurat doar la distribuitori si vanzatori. Astfel, inspectorii au verificat produsele din 18 unitati comerciale si marfa a doi distribuitori, in valoare totala de 75.271 de lei. Au fost constatate nenumarate abateri de la prevederile legale, fiind retrase temporar de la comercializare produse in valoare de peste 3.000 de lei. Chiar daca nu este o suma insemnata, raportat la pretul produselor cosmetice, deficientele sunt multiple, ne-a comunicat Dorina Rednic, inspector sef adjunct al OJPC Salaj.

In cazul a 14 operatori economici s-au depistat deficiente la produse privind modul de informare al consumatorului. Si anume, la produse ca fond de ten Wendy, crema contur ochi Magic, lacuri pentru unghii Baulkashi si luciu de buze Lipstick informatiile erau trecute doar pe ambalajul colectiv si nu pe fiecare bucata in parte. Alte produse ca rujuri Baoyla si Mini Moble Glos, farduri Fennel – made Thailand, oja Pacific si Selena si o gama de fond de ten fluid erau expuse la vanzare fara a prezenta nici un fel de informatii. Samponul si crema de corp Mildeness – made in UE, aveau pe eticheta originala mentionat un importator SC Bio Cosmetic Trading SRL Bucuresti, iar pe eticheta colanta aplicata pe ambalaj o alta denumire, SC Razil Com SRL Bucuresti. Produsele din gama rimel Dovo, farduri Dream Charm si spray Brut nu prezentau informatii privind numele sau denumirea producatorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piata, informatii stabilite in Comunitatea Europeana. Inspectorii OJPC Salaj au gasit si produse fara informatii privind data fabricatiei si data limita de utilizare, si anume la rujurile si lacurile de unghii Wendy, fabricate de Wendy Cosmetics LTD. La produsul sapun lichid rezerva Eliza produs de SC Zaren Import Export SRL Popesti-Leordeni si distribuit de SC Malvina Com Impex SRL informatiile privind data fabricatiei erau foarte greu lizibile, aproape sterse, produsul avand mentiunea ca este valabil trei ani de la data fabricatiei. Lotul de produse apa de toaleta Izumo importat si distribuit de Bi-Es Cosmetics SRL Clinceni nu era marcat pe ambalaj, respectiv nu prezenta nici o informatie care sa permita identificarea lotului. Mai multe produse erau expuse la comercializare fara a avea eticheta tradusa in limba romana: oja, intaritor de unghii si farduri gama Farmasi, fabricate de Tanalize Cosmetics Omesi si importate de SC Valentina Distribution SRL Ungheni, sampon Mild produs de Satira Gold Ungaria, importat si distribuit de SC Kiralz Trans SRL Oradea, crema Florn Ark Krem, strugurel de buze Aloe importat din Ungaria si vopsea de par Kallos import Ungaria. Pe langa aceste nereguli, inspectorii OJPC Salaj au gasit si produse expirate. La doi operatori economici au fost depistate la comercializare produse care prezentau termenul de valabilitate expirat farduri Vollare si Quiz si sray-uri Cridance. In cazul a altor doua unitati nu era afisat codul unic de inregistrare la Registrul Comertului din care sa rezulte obiectul de activitate pentru care unitatea este autorizata sa functioneze, a precizat Rednic.

In urma controalelor efectuate au fost aplicate 13 sanctiuni cu avertisment si noua amenzi contraventionale in valoare de 280 de milioane de lei vechi. Totodata, inspectorii OJPC Salaj au oprit de la comercializare, pana la remedierea deficientelor, produse in valoare de 3.286 de lei si au retras definitiv de pe piata produse in valoare de 617 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »