Declin demografic în Sălaj: populația îmbătrânește și se nasc tot mai puțini copii

România se află, de peste 25 de ani, într-un declin demografic continuu. Nu mai există niciun județ în țară în care balanța demografică să încline către partea bună a statisticii, respectiv creșterea numărului de copii și tineri. Între anii 2012 – 2017, numărul celor din grupa de vârsta 45 – 49 de ani a crescut spectaculos, în timp ce numărul celor aflați în grupa de vârstă 20 – 24 de ani a scăzut dramatic. În urbanul mare (reședințe de județ și municipiul București) media națională este plus 58 la sută pe segmentul de vârstă 45-49 de ani și de minus 39 la sută pe grupa de vârstă de 20-24 de ani.

În mediul rural, situația devine tot mai dezechilibrată din acest punct de vedere.

Numărul celor din grupa de vârstă 45-49 de ani a crescut cu peste 75 la sută în ultimii patru ani (un procent de creștere mult mai mare decât în mediul urban) iar numărul celor din grupa de vârstă 20-24 de ani a scăzut cu 15 la sută (un procent de scădere mult mai mic decât în mediul urban).

Municipiul Zalău a înregistrat, în ultimii ani, o creștere a populației de peste 45 de ani cu 16 la sută, în timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani sunt tot mai puțini, scăderea fiind de peste 45 la sută. Cei mai mulți dintre tinerii zălăuani au plecat fie la studii, în marile centre universitare din țară, fie în străinătate, acolo unde au găsit sau își caută un loc de muncă și o viață mai bună.

În privința natalității în județul Sălaj, chiar dacă procentul în august, față de luna iulie a fost ceva mai ridicat, conform ultimei statistici efectuate de Direcția Județeană de Statistică, procentul anual este, de asemenea, în scădere față de anul trecut. Astfel, în primele șapte luni ale anului, în Sălaj s-au născut 1.379 copii, procentul fiind mai mic cu peste 5 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât mortalitatea în județ a crescut, față de anul trecut, cu aproape 9 procente față de aceeași perioadă a anului trecut. 1.871 de decese s-au înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 iulie a.c.

 

 

Alte articole

Leave a Comment