Declaratiile ambasadorului Vaticanului in Romania atata spiritele in Biserica Ortodoxa

Magazin Salajean 18 martie 2009 0

Declaratiile ambasadorului Vaticanului in Romania atata spiritele in Biserica Ortodoxa

Potrivit unui comunicat de presa remis redactiei, Centrul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului protesteaza impotriva unor afirmatii provocatoare pe care Excelenta Sa Monseniorul Francisco-Javier Lozano, nuntiul papal in Romania, le-a facut in cuvantarea tinuta in Biserica greco-catolica Sfanta Familie din Zalau, duminica, 8 martie 2009. In acea cuvantare, se arata in comunicat, nuntiul papal ar fi cerut ca, din spirit de dreptate, bisericile noastre greco-catolice sa fie restituite, pentru a repara nedreptatile ce s-au facut in timpul regimului comunist.

Abordand visceral mai vechile diferende patrimoniale ditre ortodocsii si greco-catolicii din Transilvania, pe care acestia se straduiesc sa le aplaneze prin dialog bilateral, inaltul oaspete uita ca un nuntiu apostolic are un statut eminamente diplomatic, acela de reprezentant al Statului Vatican pe langa Statul Roman, si ca nu are caderea de a interveni in probleme de natura strict bisericeasca. Pe de alta parte, ne permitem sa-i amintim Eminentei Sale ca istoria relatiilor dintre cele doua Biserici, Ortodoxa si Greco-Catolica, nu incepe in 1848, sub dictatura comunista, ci in 1700, sub Imperiul Habsburgic, care nu se putea lauda cu principii si solutii democratice, sustine Centrul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

In finalul in comunicatului de presa, se arata ca Mitropolia Clujului doreste ca relatiile dintre cele doua biserici sa contiue a se desfasura in duhul pacii si al slujirii, mostenit de la Domnul Hristos si de la Sfintii Apostoli.

Reamintim ca nuntiul apostolic, monseniorul Francisco-Javier Lozano, reprezentant al Sfantului Parinte in Romania, ambasadorul Vaticanului in Romania, s-a aflat duminica, 8 martie, la Biserica Sfanta Familie, greco-catolica, din Zalau, unde impreuna cu episcopul Virgil Bercea, protopopii Valer Parau si Gheorghe Turcas si cu alti preoti greco-catolici au savarsit sfanta liturghie. In cuvantul sau, monseniorul Lozano a apreciat munca de pastoratie a preotilor greco-catolici, apreciind participarea sa la slujba de la Zalau, la invitatia episcopului Bercea, si

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »