Decizia de plata a taxei de poluare, eliberata intr-o ora

Magazin Salajean 10 iulie 2008 0

Decizia de plata a taxei de poluare, eliberata intr-o ora

Desi Ordinul care reglementeaza procedura privind calculul taxei de poluare stabileste un termen de maxim doua zile pentru efectuarea calculului si emiterea deciziei pentru plata acestei taxe, in acest moment, la nivelul unitatilor fiscale din judetul Salaj respectivul act se elibereaza intr-un interval de o ora de la depunerea cererii, desigur si in functie de numarul de solicitari, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Laurentiu Butiri, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj. Odata cu cererea de calcul, contribuabilului i se comunica si ora la care trebuie sa se prezinte pentru ridicarea deciziei. Inca de saptamana trecuta, la nivelul tuturor celor 10 administratii financiare a fost implementata aplicatia informatica ce permite calculul operativ al taxei de poluare si emiterea automata a deciziei de calcul, cu care contribuabilul se prezinta la unitatea de trezorerie pentru efectuarea platii. De la inceputul lunii si pana marti, 8 iulie, au fost depuse, la nivelul judetului Salaj un numar de 312 cereri pentru calculul taxei de poluare, acestea fiind solutionate integral. Suma platita deja de salajeni pentru noua taxa de poluare a fost de peste 760.000 de lei. Reamintim, pentru cei interesati, ca actele ce trebuie prezentate pentru stabilirea taxei de poluate sunt: o cerere tip; cartea de identitate a vehiculului (original si copie); in cazul autovehiculelor rulate, achizitionate din alte state, un act din care sa rezulte data primei inmatriculari (original si copie) si traducerea in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a documentului strain, din care rezulta data primei inmatriculari. In situatia in care contribuabilul nu poate prezenta un document care sa ateste taxa primei inmatriculari, calculul taxei se face pe baza elementelor corespunzatoare unui autovehicul vechi de o luna. Pentru autovehiculele din categoria M1, norma de poluare E3, E4, E5, E6, este necesara inscrierea pe cartea de identitate a emisiilor de CO2, inscrieri ce se fac de catre Registrul Auto Roman (RAR). In cazul in care autovehiculele echipate cu motor Diesel sunt prevazute cu filtru de particule, cuantumul taxei se reduce cu 25 la suta. Confirmarea existentei filtrului de particule se face tot de catre RAR, prin inscrierea in cartea de identitate.

Taxa mai poate fi ajustata si in alte conditii: daca rulajul mediu anual este mai mare decat rulajul mediu anual considerat standard, in functie de vechime, in functie de starea generala (aspect exterior, aspect interior), in functie de dotari (aer conditionat, ABS, airbag). Deprecierile se stabilesc printr-o expertiza tehnica realizata de RAR si se consemneaza intr-un document eliberat de aceasta institutie.

In ceea ce-i priveste pe cei ce au solicitat restituirea diferentei dintre vechea taxa auto si cea actuala, de poluare, tot ieri, Laurentiu Butiri a mentionat ca, pana la data de 8 iulie, au fost depuse, la nivel de judet, un numar de circa 360 cereri de restituire. Acolo unde au fost constatate dosare incomplete s-a demarat procedura de instiintare a contribuabilului pentru completarea dosarului. Cererile de restituire se solutioneaza in termen de 45 zile de la data depunerii documentatiei complete.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »