Dealul Ortelecului o ia la vale

Magazin Salajean 1 iulie 2008 0

Dealul Ortelecului o ia la vale

Potrivit unei declaratii facute in cursul zilei de ieri de catre prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, locuitorii din cartierul Ortelec se confrunta cu iminenta unei situatii de urgenta. Cu alte cuvinte, este vorba despre o reactivare a alunecarilor de teren din zona amintita. Am convocat de urgenta o sedinta, la care au participat toti factorii implicati, ca urmare a unei sesizari primite de Primaria Zalau, vineri, prin care se facea cunoscut faptul ca, la Ortelec, a avut loc o noua alunecare de teren. Pericolul ii reprezinta faptul ca falia de teren a alunecat, vineri, circa trei metri, iar acolo, in imediata apropiere, se afla rezervorul de apa, dar si drumul judetean, a facut cunoscut prefectul, in cadrul unei conferinte de presa. Pentru a evalua situatia, la fata locului s-au deplasat mai multe echipe apartinand Primariei, Inspectoratului in Constructii, Institutiei Prefectului samd. Din nefericire insa, s-a constatat ca, si la aceasta ora, alunecarea de teren continua, fapt pentru care situatia in acea zona este monitorizata permanent.

Am luat decizia de a declansa demersurile necesare pentru a declara acea zona ca fiind una calamitata. Apoi, Primaria va dispune executarea unor studii de fezabilitate, care vor contine, inclusiv o expertiza in urma careia sa stim ceea ce avem de facut in continuare, pentru a stopa acest fenomen. Concomitent cu aceasta actiune, vom solicita, printr-un Proiect de Hotarare de Guvern, bani de la bugetul de stat pentru a putea demara lucrarile de consolidare a versantului. De asemenea, am luat decizia limitarii traficului greu in acea zona, astfel incat pe acel drum vor circula doar autovehicule cu masa mai mica de 7,5 tone. De respectarea acestei restructii se va ocupa indeaproape Politia Rutiera, a mai facut cunoscut Andrei Todea.

Prezent si el la conferinta de presa, primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a prezentat un scurt istoric al alunecarilor de teren de la Ortelec: In decursul anilor, au fost facute mai multe expertize, care sa arate cauzele acestor alunecari de teren. Mai mult, in acest sens au fost stabilite si anumite masuri, cum ar fi renuntarea la conducta de apa a Publiservului, taluzarea terenului de catre firma Cemacon etc. Cu toate acestea, lucrarile respective nu au avut nici un efect, este de parere primarul. In opinia sa, dar si din studiile efectuate pana in prezent, exista riscul ca, indiferent de anvergura lucrarilor care vor avea loc pentru a incerca stabilizarea versantului Ortelec, acest lucru sa fie imposibil. Si asta, in conditiile in care lucrarile ar putea ajunge la valoarea de sute de miliarde de lei.

De retinut faptul ca alunecarea are loc pe o suprafata de circa 10 hectare de teren, ea producandu-se la numai 50 de metri de drumul judetean. Pana la aceasta ora, ca urmare a fenomenului, au fost afectate 19 case din cartierul Ortelec, iar autoritatile nici nu vor sa se gandeasca la ceea ce ar putea sa se intample in cazul unor viitoare ploi torentiale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »