Deşi nu s-a putut recupera prejudiciul: Jibouanul arestat pentru fraudă bancară este liber ca pasărea cerului

Magazin Salajean 4 aprilie 2011 0

Deşi nu s-a putut recupera prejudiciul: Jibouanul arestat pentru fraudă bancară este liber ca pasărea cerului

Fostul angajat al Agenţiei BCR Jibou, care a sustras din conturile clienţilor suma de peste 214.000 de euro, a fost eliberat la finele săptămânii trecute din Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj, conform deciziei magistraţilor Judecătoriei Jibou. Jibouanul a stat după gratii mai bine de patru luni.

Potrivit soluţiei pronunţate la data de 31 martie şi afişate pe site-ul instituţiei judecătoreşti, se revocă măsura arestării preventive şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Dorin Abraham (…), dacă nu există alt mandat de arestare emis pe numele acestuia. Aceeaşi instanţă a dispus faţă de inculpat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, făra încuviinţarea instanţei de judecată. Totodată, inculpatul se va prezenta la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat, se va prezenta la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, Serviciul de Combatere a Criminalitătii Organizate, organ de poliţie desemnat de instanţă cu supravegherea respectării obligaţiilor impuse prin prezenta şi nu îşi va schimba locuinţa fără încuviinţarea instanţei, se mai arată în soluţia dată de judecător.

Până la soluţionarea cauzei, jibouanului îi este interzis să se apropie de martorii propuşi prin rechizitoriu şi nu va comunica cu aceste persoane direct sau indirect. Magistraţii au atras atenţia inculpatului asupra consecinţelor încălcării cu rea-credinţă a obligaţiilor impuse prin soluţie. Soluţia a fost dată cu drept de recurs în termen de 24 ore de la pronunţare, iar cheltuielile judiciare avansate de stat au fost puse în seama inculpatului. Judecătoria Jibou a fixat următoarea dată de proces pentru 11 mai 2011.

Reamintim că Judecătoria Zalău a emis, în data de 7 decembrie a anului trecut, un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile în cazul angajatului Agenţiei BCR Jibou, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare în formă agravată, fals, uz de fals şi fraude informatice. În data de 22 decembrie, procurorii de caz au solicitat menţinerea arestului preventiv, fiind emis mandat de prelungire pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe lângă funcţionarul respectiv, în acest caz mai sunt cercetate în stare de libertate alte trei persoane: directorul Agenţiei BCR Jibou, cercetat penal pentru complicitate la delapidare, fals, uz de fals şi fraude informatice şi două casiere, cercetate penal pentru fraude informatice. În toate cele patru cazuri, conducerea BCR a iniţiat procedura de suspendare a contractelor de muncă. Totodată, conducerea BCR a luat deja măsuri pentru a despăgubi clienţii de bună-credinţă care au reclamat prejudicii materiale. Prejudiciul creat Băncii Comerciale Române de cele patru persoane implicate în acest caz este în valoare de 214.255 de euro, existând înregistrate 39 de părţi vătămate, potrivit raportului preliminar întocmit de Divizia Antifraudă a BCR. Până la această dată, prejudiciul cauzat băncii nu a fost recuperat.

Dacă funcţionarul Agenţiei BCR Jibou va fi găsit vinovat, el riscă pedeapsa cu închisoarea de la 10 la 20 de ani. De asemenea, dacă vor ajunge în faţa instanţei şi vor fi găsiţi vinovaţi, şi ceilalţi trei sălăjeni cercetaţi penal în acest caz riscă ani grei de închisoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »