De Zilele Zalaului: Comerciantii stradali au primit amenzi cu nemiluita

Magazin Salajean 2 august 2011 0

De Zilele Zalaului: Comerciantii stradali au primit amenzi cu nemiluita

Aglomeratia de pe bulevardul Mihai Viteazul, din zona centrala a municipiului, ocazionata desfasurarii Zilelor Zalaului, a prezentat un cadru propice pentru comerciantii stradali fara acte sa se ascunda in multime si sa-si vanda marfa. Multi dintre acestia au fost, insa, identificati de catre oamenii legii, care le-au scris amenzi peste amenzi comerciantilor ilegali.

Aproximativ 30 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate, la acest sfarsit de saptamana, comerciantilor stradali prezenti pe bulevardul Mihai Viteazul din centrul Zalaului, cu ocazia Zilelor Cetatii, pentru ca nu aveau documentele necesare desfasurarii acestor activitati. Controalele au fost efectuate de catre politistii locali si jandarmi, dar si de catre inspectori din cadrul Primariei Municipale.

Mare parte dintre aceste amenzi au fost aplicate de catre politistii locali. Purtatorul de cuvant al Politiei Locale Zalau, Lucian Trif, ne-a declarat ca, in perioada 29 -31 iulie, au fost aplicate in total 31 de sanctiuni contraventionale, cu amenzi in valoare totala de 5.730 lei. Cele mai multe sanctiuni, respectiv 21 – dintre care 19 amenzi si doua avertismente, au fost scrise pe numele persoanelor care au desfasurat activitati de comert stradal fara indeplinirea formelor legale sau fara a avea incheiat contract cu Primaria Municipiului Zalau. Pentru incalcarea acestor prevederi legislative, amenzile sunt cuprinse intre 140 si 250 de lei, a declarat purtatorul de cuvant. Alte patru amenzi au fost date unor persoane care au tulburat fara drept ordinea si linistea publica, trei pentru adresarea de expresii jignitoare si vulgare la adresa unor persoane, o persoana a fost sanctionata pentru cersetorie, iar alte doua pentru ca au mutat fara drept indicatoarele rutiere.

Nici jandarmii nu au stat pe ganduri la impartirea amenzilor, cu atat mai mult cu cat, pentru a fi in sprijinul cetatenilor, acestia au avut un punct de lucru cu publicul si de coordonare a activitatilor, unde s-au primit diverse solicitari de la oamenii participanti la manifestari. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Compartimentului de Informare si Relatii Publice din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj, la sarbatoarea Zilele Zalaului au fost aplicate 34 de sanctiuni contraventionale in cuantum de 6.600 de lei. Dintre acestea, opt au fost acordate de catre echipajele de jandarmi in baza Legii nr.12 privind comertul stradal, respectiv trei amenzi in valoare de 3.000 de lei si cinci avertismente.

Celelalte 26 de sanctiuni contraventionale au fost acordate in baza Legii 61 privind ordinea si linistea publica, pentru fapte cum ar fi: tulburarea linistii locatarilor prin producerea de zgomote la ore tarzii, adresarea de cuvinte jignitoare sau provocare de scandal. S-au acordat 14 amenzi in valoare de 3.600 lei si 12 avertismente. Majoritatea faptelor de natura sa tulbure ordinea si linistea publica au fost savarsite pe fondul consumului de alcool.

Reprezentantii Primariei Zalau nu ne-au prezentat informatiile cu privire la totalul sanctiunilor aplicate comerciantilor fara documente legale, pe motiv ca nu au fost centralizate inca aceste date.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »