De un an, guvernantii fac urechea suta la necazurile satenilor din Recea

Magazin Salajean 19 ianuarie 2011 0

De un an, guvernantii fac urechea suta la necazurile satenilor din Recea

De peste zece ani, satenii de la Recea, comuna Virsolt, majoritatea varstnici, dorm cu frica-n san pentru ca oricand pot ramane fara case, din cauza alunecarilor de teren. Zilele acestea, pamantul a luat-o din nou la vale, punand in mare pericol locuintele a mai mult de 20 de familii. Autoritatile locale se vad neputincioase, deoarece statul nu a acordat niciun ajutor financiar, cu toate ca, inca de anul trecut, din luna februarie, s-au solicitat bani de la Guvern pentru stoparea alunecarilor si pentru reabilitarea caselor.

In luna februarie a anului trecut, autoritatile judetene, respectiv, Institutia Prefectului Salaj, au solicitat ajutor financiar de la Guvern pentru stoparea alunecarilor de teren din satul Recea, comuna Virsolt. Fenomenul a aparut de mai bine de zece ani si este cauzat, dupa cum a explicat prefectul de Salaj, Vegh Alexandru, de prezenta terenului argilos din zona, care, imbibat cu apa produce alunecari de teren. In ultima perioada au fost deteriorate grav 26 de locuinte din sat, carora le-au crapat peretii si fundatiile, le-au fost dizlocate elemente de structura sau chiar riscau sa se prabuseasca. Prefectul Vegh Alexandru a inaintat Guvernului, pe data de 26 februarie 2010, in baza solicitarii Primariei Virsolt si a evaluarilor facute de specialistii de la nivel judetean, o solicitare de ajutor financiar de urgenta.

Suma estimata de autoritatile judetene se cifra la 7,133 milioane de lei, si era necesara realizarii unor studii geologice, gasirii de solutii pentru stoparea fenomenului, precum si pentru stabilizarea efectiva a terenului din intravilan si pentru consolidarea locuintelor. Evaluarile de specialitate indicau ca la Recea ar fi nevoie de ample lucrari de drenaj pe o suprafata de 10,5 hectare. Cu toate ca in cursul anului trecut, si chiar la finele lui 2010, Guvernul a repartizat, la nivel national, fonduri pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale, in Salaj au venit bani doar pentru comuna Chiesd, care a fost afectata de inundatiile din vara. Pentru Recea nu s-au alocat fonduri si, in tot acest timp, lucrurile au continuat sa se degradeze. De atunci, satul a mai fost incercat de inundatii in luna iunie 2010, iar acum, in urma cu cateva zile, dezghetul si ploile au miscat si mai mult casele satenilor din Recea.

Casele din Recea – salvate de senzational?

Breda Lajos, primarul de Virsolt, ne-a informat ca sunt 20 de case foarte expuse riscului prabusirii, in zona drumului comuna DC74 (care duce de la Recea spre Recea Mica). Trei case au ajuns deja de nelocuit, proprietarii lor, persoane in varsta, s-au mutat la copiii lor din Zalau. La alte patru locuinte, unde stau opt batrani, in orice clipa se poate prabusi tavanul, iar cinci case sunt foarte crapate. Daca ar spune cineva ca aceste case se prabusesc pentru ca sunt construite mai demult, as vrea sa-l contrazic. Un anumit proprietar, care are si el mari probleme, si-a ridicat recent o casa mare, dupa toate rigorile moderne. Pentru a preintampina o alunecare de teren si a evita craparea casei sale, acesta a realizat recent, un parapet din beton cu efect de consolidare, pentru care a primit de la constructori garantie de 10-20 de ani. La numai un an, fundatia locuintei a crapat si casa a alunecat la fel ca toate celelalte.

Breda Lajos a facut cunoscut ca autoritatile locale de la Virsolt se pregatesc sa evite o catastrofa. Am amenajat doua sali de clasa de la Scoala din Recea, unde sunt paturi si alimente. Din pacate, oamenii nu vor sa vina aici, oricat le-am explicat ca se expun unui mare pericol. Prefera sa ramana in casele lor, indiferent ce li s-ar intampla. Prim-edilul a sustinut ca a incercat aproape toate modalitatile de a face cunoscuta problema satenilor de la Recea, de a solicita fonduri, si la judet si la Guvern. Este dezamagit ca cei de la Bucuresti nu au repartizat bani si spune ca este in stare sa-si ia valiza si sa se posteze in fata Guvernului, sa faca greva, ori ceva senzational pentru a fi ajutat. Primarul a admis ca se discuta la nivel local si varianta stramutarii caselor, ori a construirii altora noi intre Virsolt si Recea dar este convins ca si in acest caz ar avea nevoie de sume consistente, probabil, tot de la stat.

Prefectul va cere din nou fonduri de la Guvern

Despre situatia de la Recea se stie si la Prefectura Salaj si la Guvern. Prim-edilul a trimis mai multe solicitari si sesizari la prefectul de Salaj. Banii pentru inlaturarea efectelor alunecarilor, insa, se lasa asteptati, cu toate ca alte asezari din tara au fost mai norocoase. Breda Lajos inca mai spera in ajutorul oficialilor salajeni, chiar a secretarului de stat, fostul prefect Andrei Todea care a fost la fata locului pe vremea cand era la carma judetului. Pana va primi vreun raspuns, primarul de Virsolt se teme ca alunecarile de teren vor mai provoca pagube satenilor din Recea, in special, in lunile martie si aprilie cand precipitatiile sau dezghetul isi mai pot face de cap. Asta, numai daca demersurile de sensibilizare ale guvernantilor pe care a promis ieri prefectul Vegh Alexandru ca le va face din nou, vor fi in van.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »