De trei luni, aproape 500 de sălăjeni aşteaptă prima pensie

Magazin Salajean 15 aprilie 2011 0

De trei luni, aproape 500 de sălăjeni aşteaptă prima pensie

Sute de sălăjeni îşi aşteaptă de săptămâni bune, unii chiar şi de câteva luni, decizia de pensionare. De la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor publice, la finele anului trecut, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj nu a putut face altceva decât să primească şi să înregistreze noile dosare de pensie depuse de persoanele îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi băneşti. Explicaţia este simplă: întârzierile sunt cauzate de faptul că normele de aplicare au apărut după aproape trei luni de la momentul aprobării Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai precis din 6 decembrie 2010.

Directorul CJP Sălaj, Filonaş Chiş, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că se va face tot posibilul ca un număr cât mai mare de solicitanţi să-şi primească înainte de Paşte prima pensie. De la începutul anului, au fost înregistrate 1.122 de dosare depuse în vederea pensionării la limită de vârstă, a pensionării anticipate sau anticipată parţială, precum şi pentru obţinerea pensiei de urmaş sau de invaliditate etc. Până în prezent însă, doar 631 dintre acestea au fost rezolvate, respectivii beneficiari primind drepturile de pensie cuvenite. Celelalte 491 de dosare au rămas nesoluţionate nu doar din cauza apariţiei întârziate a normelor de aplicare a legii pensiilor, ci şi pentru faptul că încă se întâmpină dificultăţi cu programul informatic în cazurile mai complexe, a declarat Filonaş Chiş.

Reprezentantul instituţiei dă asigurări că se vor lua toate măsurile necesare astfel încât şi dosarele rămase nerezolvate să fie soluţionate în termen cât mai scurt, dacă este posibil, până înainte de sărbătorile pascale. Conform noii legi, cererile de pensionare trebuie soluţionate în termen de maxim 45 de zile de la înregistrarea dosarului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »