De teama infractorilor: Salajenii trag la arme!

Magazin Salajean 12 noiembrie 2010 0

De teama infractorilor: Salajenii trag la arme!

Nu mai putin de 357 de salajeni detin in mod legal, la aceasta data, arme neletale de autoaparare: cu proiectile de cauciuc, aer comprimat sau gaze. Fata de anul trecut, numarul detinatorilor a crescut surprinzator de mult, cand erau inregistrati doar 87 de salajeni ca posesori de astfel de arme. Si numarul de cereri de autorizare pentru procurarea de arme neletale de autoaparare a crescut cu 25 la suta in primele zece luni din cursul anului, comparativ cu intreg anul trecut. Asa ca, atentie, se trage!

Potrivit datelor furnizate de Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, majorarea detinerilor autorizate de arme neletale in randul persoanelor fizice este cauzata de eliminarea, de la 1 ianuarie 2010, a accizelor la aceste produse, care erau in cota de 100 la suta. Numarul detinatorilor de arme, atat letale cat si neletale, este in crestere, ca urmare a dobandirii calitatii de vanator. Legea 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, permite persoanelor care indeplinesc conditiile de autorizare sau notificare, sa-si procure arme neletale de tir sportiv (cu aer comprimat) si de autoaparare (cu gaz sau bile de cauciuc), in scopul practicarii tirului sau de aparare personala, se arata in informatia de presa. In fapt, tot mai multe persoane au achizitionat arme, anul acesta, si pe fondul agravarii crizei economice, cand numarul infractiunilor de furt si talharii au crescut alarmant in ultimul an.

Din datele Directiei mentionate rezulta ca, anul acesta, s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de arme neletale. Cea mai mare crestere consemnata anul acesta, comparativ cu numarul inregistrat la sfarsitul anului 2009 si in 2008, a fost inregistrata la armele cu aer comprimat, astfel: in anul 2008 cu 35 mai mare fata de anul 2007, in anul 2009 cu 20 mai mare fata de anul 2008 si in 2010 cu 12 mai mare fata de anul 2009. In privinta armelor cu aer comprimat detinute de persoane fizice, numarul de detinatori inregistrati anul acesta a ajuns la 257, de la 245 cat era anul trecut, si de la 225 in 2008. Pe de alta parte, si numarul de pistoale cu gaze detinute de salajeni, in mod legal, a crescut in 2010 pana la 35, cu 20 mai multe decat anul trecut si cu 25 fata de acum doi ani, se arata in informatia de presa.

Accizele au fost eliminate

Vanzarile de arme de toate tipurile, inclusiv ale celor de vanatoare, au crescut anul acesta, dupa eliminarea completa din Codul Fiscal a accizelor la aceste produse, care erau in cota de 100 la suta. Pana la inceputul acestui an, armele si armele de vanatoare, altele decat cele de uz militar, erau considerate produse de lux si accizate in consecinta.

De altfel, pentru arme se datora cea mai mare acciza, in cota de 100 la suta. In octombrie 2009, Guvernul a decis ca din 2010 sa fie eliminate accizele pentru produsele de lux, pentru a evita declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru aplicarea de accize in cote procentuale la alte produse decat cele supuse obligatoriu accizelor, potrivit reglementarilor comunitare in domeniu. Prin urmare, in Salaj, numarul de cereri pentru inregistrarea de arme neletale de autoaparare a crescut la 113 in cursul acestui an, comparativ cu ultimii doi ani, cand au fost inregistrate: anul trecut 87 de cereri, iar in 2008 – 66 de astfel de cereri.

Salajenii vor arme nu doar pentru ca sunt mai ieftine

Ieftinirea data de eliminarea accizelor nu explica insa in totalitate sporirea cererii de arme neletale de autoaparare, demonstrata de cresterea vanzarilor, a detinerilor, precum si a cererilor de autorizare pentru procurare. La mijloc este si nevoia sporita de autoaparare resimtita de cetateni, ca urmare a accentuarii, justificate sau nu, a sentimentului de nesiguranta.

Potrivit sursei mentionate anterior, numarul de cereri de autorizare pentru procurarea de arme neletale de autoaparare a crescut cu 25 la suta in primele zece luni din 2010, comparativ cu intreg anul 2009. Numarul de cereri de autorizare pentru procurarea de arme neletale de autoaparare in 2010 este de 28, cu sapte mai multe solicitari decat in cursul anului trecut. De altfel, in 2009, fiind primul an de recesiune, cand era inca in vigoare acciza de 100 la arme la arme, numarul de cereri de autorizare pentru arme neletale la nivelul judetului Salaj s-a mentinut constant fata de 2008.

Legislatia s-a inasprit in 2010

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii 295/2004 privind armele si munitiile, prin care regimul armelor neletale a fost inasprit. Astfel, au fost incriminate ca infractiuni traficul si fabricarea ilicita de arme si munitii neletale si s-a decis modificarea conditiilor de acordare a dreptului de detinere, port si folosire a armelor cu gaze, aceasta categorie de arme urmand a fi supusa regimului autorizarii, la fel ca armele neletale de autoaparare cu bila de cauciuc sau cu aer comprimat.

Concomitent, pentru toate categoriile de arme neletale supuse autorizarii au fost stabilite conditii mai restrictive privind procurarea si detinerea acestora, conditii similare celor aplicabile armelor letale. In primul rand, persoanele care vor sa-si procure arme neletale trebuie sa se supuna in prealabil unui examen psihologic. Alte conditii sunt ca acestea sa nu fi fost invinuite sau inculpate pentru fapte savarsite cu violenta, sa nu le fi fost anulat dreptul de procurare, detinere, port si folosire a armelor in ultimii doi ani si sa nu fi pierdut sau sa nu le fi fost sustrase, din motive imputabile lor, in ultimii cinci ani, arme letale sau neletale supuse autorizarii.

In plus, au fost reglementate in mod distinct si conditiile de port si folosire a armelor de agrement, inclusiv a celor de tip air-soft sau paint-ball, iar perioada de pastrare a registrelor cu informatii despre arme a fost extinsa la 20 de ani, pentru urmarirea adecvata a armelor de foc. De asemenea, armurierii trebuie sa solicite avizul politiei pentru persoanele angajate sa deruleze operatiuni cu arme si munitii si sa dispuna de sisteme electronice de alarmare.

Legitima aparare – doar pentru monumentele de calm

Codul Penal inca in vigoare prevede ca este in stare de legitima aparare acela care savarseste o fapta incriminata de Cod pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes public, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. Se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare, se mai spune in Cod.

Una dintre cele mai importante prevederi din actualul Cod Penal este aceea care stipuleaza ca este de asemenea in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul. In schimb, in noul Cod Penal, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 octombrie 2011, cei care comit fapte incriminate de legea penala nu mai beneficiaza de justificarea legitimei aparari decat daca riposta lor la agresiune este proportionala cu respectiva agresiune. Este in legitima aparare persoana care savarseste fapta pentru a inlatura un atac (…), daca apararea este proportionala cu gravitatea atacului, se stipuleaza in noul Cod Penal.

Acte si proceduri necesare procurarii de arme neletale

In vederea autorizarii procurarii armelor neletale, doritorii trebuie sa depuna la politie un dosar care sa contina urmatoarele documente: cerere-tip; actul de identitate al solici-tantului, in original si in copie; un certificat medical eliberat de o unitate sanitara specializata cu cel mult 6 luni inaintea depunerii cererii, din care sa rezulte ca solicitantul nu sufera de una dintre afectiunile stabilite de Ministerul Sanatatii, care fac imposibila autorizarea pentru a detine sau, dupa caz, a purta si a folosi arme si munitii, si ca este apt sa detina astfel de arme si munitii; certificat de cazier judiciar; aviz psihologic din care sa rezulte ca solicitantul este apt sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii, eliberat cu cel mult 12 luni inaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat in conditiile legii; doua fotografii color cu dimensiunea 4 x 5 cm; dovada achitarii taxei de autorizare la Trezorerie (100 de lei).

Termenul de eliberare a autorizatiei de procurare este 30 de zile lucratoare, iar valabilitatea autorizatiei este de 90 de zile, termen ce poate fi prelungit o singura data pentru aceeasi perioada.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »