De Paste: Sute de salajeni au luat cu asalt Sectia de Urgenta

Magazin Salajean 22 aprilie 2009 0

De Paste: Sute de salajeni au luat cu asalt Sectia de Urgenta

Sarbatorile pascale sunt prilej de a petrece alaturi de familie si prieteni, astfel ca excesul de mancare si bautura poate pune probleme. Ca in fiecare an, exista salajeni care nu tin cont de masura si, din cauza consumului excesiv de alimente, ajung sa aiba nevoie de ajutorul medicilor sau chiar sa fie internati in spital pentru rezolvarea problemelor de sanatate.

Atat Serviciul de Ambulanta Salaj, cat si Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau au fost in alerta, 465 de persoane necesitand interventia lor in perioada 17-20 aprilie. Potrivit unui comunicat de presa remis, ieri, de Spitalul Judetean, salajenii nu au dovedit cumpatare nici la mancare, dar nici la bautura. Astfel, 52 de persoane au fost aduse la spital cu gastrita, enterocolita si gastroduodenita, consumul excesiv de alimente dovedindu-se problematic pentru sanatate. Acestor gurmanzi li se adauga 14 persoane care au ajuns la Urgenta in stare de ebrietate, numeroasele pahare ciocnite cu rudele si prietenii spunandu-si cuvantul.

Experienta anilor trecuti i-a invatat pe medici ca trebuie sa fie in permanenta pregatiti in perioada Pastelui. Drept pentru care, la nivelul unitatilor de primire urgente si la Serviciul de Ambulanta a fost facuta aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare, iar liniile de garda au fost asigurate. Iar solicitarile nu au intarziat sa apara. Potrivit reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Salaj, in prima si a doua zi de Paste au fost primite aproximativ 300 de apeluri, cele mai multe vizand leziuni traumatice, colici biliare sau abdominale si afectiuni cardiace. Numarul solicitarilor a fost cu 20 la suta mai mare decat de obicei, au mai aratat medicii de la Ambulanta. In ciuda apelurilor pe care medicii le fac, cand se apropie sarbatorile, numarul acestor cazuri ramane mare, comparativ cu cele inregistrate intr-o zi obisnuita. Nici numarul celor implicati in incaierari nu este mic, noua pacienti fiind diagnosticati cu politraumatisme prin agresiune, iar alti 12 au trebuit tratati pentru politraumatisme prin accidente rutiere.

Potrivit sursei citate, au mai fost adusi la Urgenta 111 salajeni cu diverse plagi, fracturi, entorse si contuzii, 13 cu hipertensiune arteriala, 56 cu viroze, amigdalite si pneumonii si trei cu colica biliara. De Paste au venit pe lume 18 bebelusi, in timp ce alti cinci pacienti au fost tratati pentru plagi si edeme alergice rezultate in urma unor intepaturi de insecte. Astfel, o fetita de 8 ani din Panic a fost spitalizata la sectia Pediatrie, iar ceilalti patru pacienti au fost tratati doar la Urgenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »