De la chef, direct la spital: Explozie de intoxicatii cu ciuperci

Magazin Salajean 24 august 2010 0

De la chef, direct la spital: Explozie de intoxicatii cu ciuperci

Un chef organizat, duminica seara, de cativa localnici din Crasna, s-a terminat cum nu se poate mai prost, dupa ce 11 dintre petrecareti au ajuns la spital. Examinati de medicii de garda, toti au primit acelasi diagnostic: intoxicatie acuta cu ciuperci otravitoare.

Zece persoane din localitatea Cransa si una din judetul Cluj, cu varste cuprinse intre 22 si 30 de ani, au trecut prin momente de groaza dupa ce, duminica seara, s-au intoxicat cu ciuperci. Acestea se aflau la un chef organizat, unde au consumat, se pare, ciuperci de padure otravitoare. Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Codruta Puscas, cei 11 pacienti, dintre care trei femei si opt barbati, au ajuns la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) in jurul orei 00.30, unde au fost diagnosticati cu gastroenterocolita acuta post consum de ciuperci de padure. Din fericire, nu a fost necesara spitalizarea niciunuia dintre acesti pacienti, a declarat purtatorul de cuvant.

Peste 350 de pacienti in Urgenta

Pe langa aceste cazuri inregistrate la UPU, in weekend, medicii de garda au avut alti aproximativ 350 de pacienti de tratat. Insa mai putin de o treime dintre acestia a reprezentat cu adevarat cazuri reale de urgente medicale. Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean, doar 127 au necesitat, intr-adevar, tratament in regim de urgenta, restul fiind cazuri de competenta medicilor de familie. Majoritatea pacientilor care au trecut prin Urgenta, respectiv 104 persoane, prezentau plagi, fracturi, traumatisme si entorse, 30 au fost diagnosticati cu gastrite, gastroduodenita, eterocolita si gastro-enterocolita, in timp ce zece pacienti au fost tratati suferind de hipertensiune arteriala. Dintre pacientii tratati, doar 76 au fost spitalizati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »