De la 1 octombrie, bani mai multi pentru medicamente

Magazin Salajean 17 septembrie 2010 0

De la 1 octombrie, bani mai multi pentru medicamente Incepand de luna viitoare, romanii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar, daca vor avea nevoie de medicamente, conform noului sistem de compensare. Si cum e imposibil sa nu ajungi la farmacie, lovitura la bugetul familiei o va incasa intreaga populatie.

Noul sistem de compensare a medicamentelor se va aplica si la comprimatele care pana acum erau gratuite, sub semnul intrebarii privind modificarea situatiei actuale fiind doar tratamentele pentru bolnavii de diabet, cancer sau hepatita. Conform noului sistem de compensare, sunt medicamete al caror pret va ramane neschimbat, in timp ce la alte produse farmaceutice co-plata pe care pacientul va trebui sa o suporte va fi considerabila.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustine ca bolnavii cronic nu vor plati in plus pentru medicamentele compensate si ca situatia actuala nu se va schima de la 1 octombrie. Cu toate acestea, medicii si unii producatori de medicamente sustin contrariul, spunand ca un bolnav de cancer ar trebui sa scoata din portmoneu 4.500 de lei pentru un singur flacon de medicamente, lucru care va fi imposibil pentru majoritatea populatiei afectate de aceasta maladie.

Noul sistem de compensare nu este privit cu ochi buni nici de asociatiile de pacienti si nici de reprezentantii Colegiului Medicilor, acestia din urma atragand atentia ca, daca lista actuala ramane in vigoare, ea nu va fi aprobata.

Reprezentantii CNAS intenti-oneaza ca, prin modificarile aduse in sistem, sa incurajeze consumul de medicamente ieftine, despre care sustin ca au aceleasi efecte ca si cele scumpe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »