De la 1 ianuarie, Valul scumpirilor va goli buzunarele romanilor

Magazin Salajean 13 decembrie 2006 0

De la 1 ianuarie, Valul scumpirilor va goli buzunarele romanilorPentru romani, data de 1 ianuarie 2007 reprezinta nu doar un moment istoric, ci si Ziua H, data la care va trebui sa incasam o lovitura destul de greu de suportat, in urma scumpirilor preconizate. Astfel, din prima zi a integrarii, ne asteptam la cresteri importante a accizelor atat la carburanti, cat si la curentul electric, in timp ce un pachet de tigari urmeaza sa se scumpeasca, de la mijlocul anului viitor, cu pana la 7.000 lei. Potrivit autoritatilor, noile preturi sunt in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in negocierile cu UE, la capitolul 10 privind Impozitarea. Totusi, pentru unii dintre romani, exista si vesti bune. Pretul cafelei urmeaza sa scada cu 5 procente, chiar de anul viitor, si va continua sa coboare substantial, pana in 2011. De asemenea, printre produsele care se vor mai ieftini, se numara : bauturile alcoolice din import, cristalurile si bijuteriile.

Incepand cu prima zi a anului viitor, prima majorare a preturilor la utilitati si carburanti se va datora accizelor, care vor creste, culmea ironiei, in chiar ziua in care vom sarbatori aderarea la Uniunea Europeana. Acciza pentru benzina cu plumb va ajunge, de la 395,01 de euro pentru 1.000 de litri, la 421,19 euro pentru aceeasi cantitate, iar acciza pentru pacura va fi majorata de la 9,50 euro pentru 1.000 kg la 13,00 euro. In afara majorarilor provocate de accize, prin introducerea unor taxe speciale de mediu, este din ce in ce mai elocvent ca vom asista si la o crestere a pretului carburantilor de 10 eurocenti pentru litru. Tot de anul viitor, gazul natural – utilizat drept carburant – ar urma sa suporte o acciza majorata de la 2 euro pe gigajoule la 2,60, iar pentru energia electrica utilizata in scop comercial va fi platita o acciza majorata de la 0,19 euro pe MWh la 0,26. Pentru electricitatea utilizata in scop necomercial, acciza va creste de la 0,39 euro pe MWh la 0,52. In aceeasi ordine de idei, incepand cu 1 iulie 2007, energia electrica ar mai putea suporta scumpiri cu alte cateva procente, in urma obligatiei companiilor care furnizeaza si distribuie electricitate de a-si separa cele doua activitati, conform unei directive europene. Bineinteles, UE nu a impus scumpirea curentului electric, insa a solicitat ca tarifele practicate sa acopere cheltuielile producatorilor si sa nu existe subventii incrucisate.

Nici preturile la gazele naturale nu sunt scutite de majorari, astfel ca anul viitor ne vom lovi, si pe acest segment, de anumite… surprize. Estimarile arata ca scumpirea de care aminteam va avea loc intre 9 si 12 procente, ca urmare a majorarii preturilor pentru gazele din productia interna. In acest cadru, este foarte posibil ca, dupa ultima majorare din cursul lunii noiembrie, de altfel neanuntata, care a fost de 8,5 la suta, populatia sa fie obligata sa inghita un nou val de scumpiri, de la 1 ianuarie. Acest lucru se va produce in cazul in care se va decide majorarea pretului la gazele din productia interna in primul trimestru al anului viitor. Se pare ca o decizie in sensul acesta va fi anuntata peste cateva zile.

Pentru fumatori, exista o veste buna si una rea. Vestea rea este ca preturile la tigari vor creste substantial, cu pana la 7.000 de lei pe pachet. In timp ce vestea buna este ca tigarile nu se vor scumpi de la 1 ianuarie, ci de la 1 iulie anul viitor. Cum era de asteptat, treptat, tigarile vandute in Romania vor trebui sa atinga scorurile din UE, si asta pana in 2010. Ei bine, in tarile membre, tigarile au preturi usturatoare: de la 6-7 euro pachetul in Marea Britanie la 4-5 euro in Germania, Franta, Olanda si Belgia si pana la 3-4 euro in Grecia, Spania si Italia. In tara noastra, preturile se situeaza in prezent la 1,3-1,8 euro pachetul, dar majorarile de accize se vor alinia la cele europene. De la 1 iulie 2007, accizele vor creste la 41,5 euro pentru 1.000 de tigarete, de la circa 30. In urmatorii ani, accizele vor sari la 50 euro pentru 1.000 de tigarete – anul 2008 si 74 euro – 2010.

O veste buna consta in faptul ca, dupa momentul ce va marca integrarea noastra in UE, si pana in 2010, accizele la bere, vinuri si spirtoase vor ramane neschimbate. Unele dintre aceste produse,care in prezent sunt importate, s-ar putea ieftini substantial, ca urmare a eliminarii taxelor vamale. Mai mult de atat, se va ieftini treptat si cafeaua prajita si solubila. Anul viitor, datorita reducerii accizelor, pretul cafelei va scadea cu 5 la suta. Se vor mai ieftini, prin reducerea accizelor, articolele din cristal si bijuteriile din aur si platina, care din 2010 nu vor mai fi accizate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »