De ieri: Salajenii pot completa cererile de restituire a diferentei de taxa auto

Magazin Salajean 17 ianuarie 2012 0

De ieri: Salajenii pot completa cererile de restituire a diferentei de taxa autoAproximativ 15.800 de salajeni au achitat in contul taxei de poluare peste 45 de milioane de lei pentru inscrierea masinilor pe drumurile publice, incepand cu data de 1 iulie 2008 si pana la finele saptamanii trecute, cand a intrat in vigoare noua lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. O parte dintre acestia isi vor putea recupera din sumele platite la inmatricularea masinilor. Este vorba de proprietarii de masini care au platit sume mai mari decat actuala valoare a taxei de poluare si care au dreptul ca, incepand de luni, sa ceara restituirea diferentei rezultate.

Formularele-tip prin care acestia pot solicita returnarea diferentei se gasesc la sediul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Salaj. Potrivit unui comunicat de presa remis de institutia mentionata, cererile privind restituire a diferentelor, cat si cele de stabilirea taxei de plata, se vor depune la organul fiscal competent, respectiv organul fiscal teritorial in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe. DGFP Salaj face cunoscut faptul ca potrivit prevederilor Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.17/10.01.2012, persoanele fizice sau juridice, dupa caz, au obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobandite sau detinute, si/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentand diferente dintre taxa de poluare achitata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2008, aprobata prin Legea nr.140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr.9/2012, se arata in informatia de presa.

In situatia in care contribuabilii au platit taxa pe poluare in conformitate cu prevederile legislative in vigoare anul trecut si nu au efectuat inmatricularea autovehiculelor pana la data intrarii in vigoare a Legii 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv 13 ianuarie 2012, iar taxa achitata este mai mare decat cea stabilita prin noua lege, organele fiscale vor elibera contribuabililor o adresa din care sa rezulte ca taxa achitata poate fi utilizata la inmatricularea autovehiculelor in conformitate cu prevederile noii legi, se mai arata in comunicatul de presa.

Documente necesare la restituire

Cererea de restituire va fi insotita de urmatoarele documente, in original sau copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare sau taxei speciale pentru autoturisme, anume chitanta fiscala sau ordinul de plata, precum si extrasul de cont, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea, in original, a acestora. In cazul in care o persoana care solicita returnarea diferentei de taxa de poluare nu mai detine chitanta prin care sa faca dovada achitarii acesteia, poate obtine o copie a documentului direct de la institutia unde a fost efectuata plata.

Restituirea sumei solicitate se va face in intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire sau la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea sau rambursarea unor sume.

Informatii suplimentare se pot obtine la: birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice; telefonic la Biroul de asistenta contribuabili a DGFP Salaj, la numarul 0260-661117; tot telefonic, la Centrul de asistenta a contribuabililor, la numarul 031-4039160; sau accesand pagina de internet www.anaf.ro.

Diferenta de bani, compensata de datoriile la stat

Suma provenita din diferenta dintre taxa auto platita la 1 iulie 2008 si cea rezultata din noul sistem va compensa eventuale datorii fiscale neachitate de catre proprietarii de masini. Acelasi sistem de compensare este valabil si la restituirea valorii reziduale a taxei, cand autovehiculul este scos din parcul auto national, se arata in normele privind aplicarea noului sistem al taxei de poluare auto.

Valoarea in lei a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Taxa de poluare va fi calculata de unitatea fiscala in a carei raza teritoriala are domiciliul fiscal persoana fizica, respectiv, in cazul celorlalti contribuabili, unitatea fiscala unde sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe. Taxa de poluare se aplica numai pentru masinile inmatriculate dupa intrarea in vigoare a legii.

Valoarea reziduala a taxei reprezinta suma care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25 la suta, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »