De astazi, zalauanii pot sa-si achite taxele si impozitele

Magazin Salajean 12 ianuarie 2009 0

De astazi, zalauanii pot sa-si achite taxele si impozitele

Pana in data de 9 ianuarie, ghiseele serviciului de Taxe si Impozite din cadrul Primariei Zalau au fost inchise, astfel incat, cei mai harnici dintre cetateni, care au vrut sa-si achite datoriile la stat, au facut cale intoarsa. Insa, din data de 12 ianuarie 2009, la fel ca si in anii trecuti, zalauanii pot sa-si plateasca taxele si impozitele in doua transe: prima, pana la 31 martie, si a doua pana pe 30 septembrie. Insa, pentru a-i atrage la plata impozitelor pe terenuri, cladiri si mijloace de transport, Consiliul local a aprobat o reducere de 10 la suta celor care isi achita integral impozitele si taxele pana la sfarsitul lunii martie.

Impozitul pe cladiri, pentru persoane fizice, conform Hotararii de Consiliu Local 412/2008, difera in functie de cladire, atat ca si constructie (materialele din care este facut blocul respectiv), cat si de zona de fiscalitate din cadrul localitatii. Impozitul pe cladiri se calculeaza inmultind suprafata utila cu coeficientul de transformare de 1, 2 si apoi cu valoarea de impozitare pe metru patrat stabilita de Consiliul Local Zalau. Majoritatea blocurilor de locuinte din Zalau au peste trei etaje, sunt fie din beton, fie din caramida si dispun de instalatii de apa, canalizare si furnizare a energiei electrice si termice. In cazul acestui tip de apartamente, valoarea impozabila pe metru patrat este pentru zona A de 1.616 lei, pentru zona B de 1.546 de lei, pentru zona C de 1.475 de lei si pentru zona D de 1.405 lei. Zalauanii pot beneficia de o reducere de 10% din valoarea impozitelor pe cladiri si teren datorata de contribuabilii persoane fizice daca achita integral impozitele pana la data de 31 martie 2009.

Impozitul pe teren difera in functie de zona de amplasare, in intravilan sau extravilan, in functie de zona de fiscalitate din cadrul localitatii si in functie de categoria de folosinta a terenurilor. Astfel, in municipiul Zalau, terenurile intravilane si cele extravilane au fost situate in patru zone de fiscalitate: A, B, C, D si, respectiv, I, II,III, IV. Dupa criterii de folosinta, terenurile pot fi pentru constructii, arabile, pasuni, fanete, vii, livezi, padure sau alt teren cu vegetatie forestiera, terenuri cu ape. Astfel, nivelul stabilit prin hotararea Consiliului Local Zalau pentru impozitul pe teren de constructie in cazul persoanelor fizice este pentru zona A de 6.211 lei/hectar, pentru zona B de 4.333 lei/hectar, pentru zona C de 2.743 lei/hectar, pentru zona D de 1.450 lei/hectar. Impozitul pe teren arabil extravilan, in cazul persoanelor fizice, este pentru zona A de 43 lei/hectar, pentru zona B de 40 lei/hectar, pentru zona C de 38 lei/hectar si pentru zona D de 33 lei/hectar.

In ce priveste mijloacele de transport, acestea sunt incadrate in functie de cinci clase de capacitate, calculandu-se in functie de capacitatea cilindrica, aplicandu-se un nivel de impozite in sume cuprinse intre 7-126 de lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, in functie de tipul autovehiculului. Astfel pentru motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 de cmc, zalauanii vor plati cate sapte lei pentru fiecare 200 de cmc. Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1.601 si 2.000 cmc, valoarea impozitului va fi de 16 lei pentru fiecare 200 cmc. Valoarea impozitului ajunge chiar pana la 126 de lei pentru fiecare 200 de cmc in cazul autoturismelor care depasesc 3.001 de centimetri cubi.

Taxele pentru vizarea anuala a autorizatiilor pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent sau in cadrul unei asociatii familiale trebuie achitate pana la data de 31 ianuarie 2008. Pentru taxele si impozitele locale care nu sunt achitate pana la termenele scadente, Primaria va percepe majorari de intarziere de 0,12 la suta pe zi. Datoriile mai mici de 10 lei, aflate in sold pana la data de 31 decembrie 2008, se anuleaza din oficiu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »