De astazi: Statul va deconta doar medicamentele cele mai ieftine

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

De astazi: Statul va deconta doar medicamentele cele mai ieftine

Luna septembrie vine cu o veste proasta pentru romani: decis sa faca economii la bugetul Romaniei cu orice pret, Statul va deconta de acum incolo doar cele mai ieftine medicamente de pe piata. Bolnavii care vor alege tratamente scumpe vor avea asigurat de la stat doar 20 la suta din pret, diferenta trebuind suportata din propriile buzunare. In conditiile in care majoritatea populatiei se descurca greu si nu a trecut inca peste criza, lovitura este resimtita din plin.

Bolnavii cronic care iau tratamente in cadrul programelor nationale de sanatate au primit o lovitura grea din partea Ministerului Sanatatii prin faptul ca, incepand de astazi, statul va deconta doar cele mai ieftine medicamente de pe piata. Cum diferenta pana la pretul din farmacii trebuie suportata de pacienti si intrucat aceste tratamente costa chiar si zeci de milioane de lei (lunar, n.r.), oamenii se tem ca nu vor face fata acestor noi cheltuieli care survin dintr-o data in bugetul familiei.

Totusi, ei vor trebui sa spuna medicului prescriptor daca vor continua cu aceleasi tratament de pana acum, adica daca isi vor permite medicamente scumpe, sau daca vor cere medicamente generice, cu pretul cel mai mic. Decizia trebuie luata cat mai repede pentru ca ordinul privind aprobarea Listei si preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate si a metodologiei de calcul a acestora intra in vigoare chiar de astazi.

Consum mai mic de medicamente

In forma finala a actului normativ care modifica metodologia de calcul a preturilor de decontare pentru medicamentele care se acorda, gratuit, bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate, Ministerul Sanatatii a introdus o mare parte din propunerile si observatiile primite in cele aproximativ doua luni de dezbateri publice. Mai mult, reprezentantii MS sustin ca medicamentele generice au acelasi rezultat ca si medicamentele scumpe, al caror pret este „umflat” de un marketing agresiv. „In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem sa incurajam folosirea medicamentelor generice, adica a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative”, a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.

Conform actului normativ, atunci cand un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, acesta va fi decontat 100 la suta, ca si pana in prezent. In cazul in care pe lista C2, pe langa medicamentul inovativ exista mai multe medicamente generice cu aceeasi substanta activa, conform noilor prevederi, incepand de astazi, toate acestea se vor deconta la un pret de maxim 20 la suta fata de pretul din farmacie al celui mai ieftin medicament.

Noile reguli vor afecta persoanele care urmeaza tratamente prin programele nationale de diabet, tuberculoza, cancer, transplant, hemofilie sau HIV.

Bolnavii sunt revoltati

Aceste masuri vor da posibilitatea autoritatilor sa sustina financiar in continuare sistemul sanitar, altfel decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronic fiind cu neputinta de realizat. Numai ca, desi autoritatile isi justifica decizia spunand ca ea va aduce o economie de 150 de milioane de lei anual la bugetul de stat, bolnavii simt ca sunt abandonati inca o data si impinsi sa revina la tratamente ieftine, dar mai putin eficiente, care erau folosite ca precadere acum 15 – 20 de ani.

Mai mult, reprezentantii asociatiilor de bolnavi sustin ca ordinul ii dezavantajeaza foarte mult pentru ca nu toti pacientii raspund la medicamentele generice. „Medicul trebuie sa fie suveran in acordarea tratamentului pentru ca el stie cel mai bine la ce medicamente raspunde pacientul. Masura nu este benefica deloc pentru ca pacientii nu raspund la fel la tratamente cu generice. Si, in plus, multe generice nici nu sunt controlate asa cum ar trebui. Din acest motiv, trebuia medicul sa aiba libertate de a recomanda pentru ca bolnavii se supun recomandarilor lui”, a spus Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Conice.

Daca de-o parte sunt strategii financiare, de cealalta ramane disperarea unor oameni care simt ca le ajunge tot mai mult cutitul la os. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat in Lista C2 sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund unui numar de aproximativ 400 de denumiri comune internationale, iar la nivel national, sunt milioane de bolnavi inclusi in programele nationale de sanatate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »