De ani de zile: 20 de familii din Recea se afla in pericol de a ramane fara case

Magazin Salajean 2 martie 2009 0

De ani de zile: 20 de familii din Recea se afla in pericol de a ramane fara case

In urma unor alunecari de teren, 20 de case si doua biserici din localitatea Recea, comuna Virsolt, sunt in pericol sa se prabuseasca. De ani de zile, satenii stau cu frica in san, gandindu-se la posibilitatea ca, urmatoarea zi, sa se trezeasca cu casa peste ei, ingropati sub daramaturi.

Problema celor 20 de familii dateaza de mai bine de 10 ani, casele lor fiind in mare pericol de a se darama. Din afara, locuintele oamenilor par a fi rupte in doua. Tavanul si peretii sunt plini de crapaturi, iar in podele s-au format adevarate cratere. Nici cele doua biserici (ortodoxa si reformata) ale satului nu sunt intr-o stare mai buna . Am solicitat ajutorul autoritatilor judetene sa intervina in teren pentru a stabili starea actuala a caselor afectate de alunecarile de teren. Ni s-a cerut sa efectuam o expertiza tehnica, doar apoi sa cerem ajutoare financiare. Insa nu avem bani pentru a angaja un expert. Stiu ca prin Hotarari de Guvern se pot aloca fonduri in cazul unor calamitati naturale, insa, cu toate ca am facut nemumarate solicitari la Guvern, nu am primit nici un raspuns. Astfel, am hotarat sa trimit lunar adresa la Guvern, sa le prezint starea in care se afla casele oamenilor, si sa ia masuri, ne-a declarat primarul comunei Virsolt, Breda Lajos.

Saptamana trecuta, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj, ai Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Salaj si cei ai Consiliului Judetean Salaj s-au deplasat in localitatea Recea pentru a reevalua starea celor 20 de case si a celor doua biserici afectate de alunecarile de teren. Odata cu topirea zapezilor, terenul pe care oamenii si-au construit casele o ia la vale. In urma verificarilor, am stabilit ca situatia este grava, oamenii fiind in pericolul de a fi ingropati sub daramaturi. Cele mai afectate sunt casele din caramida nearsa, unde peretii s-au deplasat atat de mult, incat nici nu se mai pot inchide usile si geamurile, ne-a comunicat Gheorghe Labo, inspectorul sef al ISU Salaj.

Si inspectorii in constructii au constatat gravitatea situatiei in care se afla cele 20 de familii. Noi am mai fost in localitatea Recea ani la rand, am luat cunostinta de situatia existenta, dar nu putem da solutii. Doar un expert ar putea da un verdict in vederea stabilizarii dealului pe care au fost construite casele oamenilor. In privinta locuintelor, pot spune ca majoritatea caselor nu mai pot fi salvate. Oamenii tot incearca sa le refaca, dar trebuie sa inteleaga ca se afla in primejdie, motiv pentru care am cerut ca in zona sa nu mai fie eliberate autorizatii de constructie, a afirmat Paul Barbur, inspector de specialitate in cadrul ISC Salaj.

Desi au fost rugati sa se mute la rude pentru a evita un real pericol, oamenii nu vor sa-si paraseasca, sub nici o forma, casele in care locuiesc de-o viata. Ei spera ca vor primi curand ajutoare, ca isi vor putea reface casele. S-au facut propuneri ca sa le dam celor 20 de familii terenuri, intr-o zona sigura, pe care sa-si construiasca locuinte noi. Insa, majoritatea sunt oameni in varsta care nu mai au putere nici fizica, nici financiara sa-si cladeasca iar o gospodarie, a declarat Breda Lajos. Cu toate acestea, unii oamenii si-au remediat casele cum au putut, pentru a putea locui macar intr-o camera. Un gospodar a fost sfatuit de experti sa-si toarne o fundatie de opt metri, pentru a evita efectele alunecarii. Insa, la scurt timp, peretii casei s-au crapat din nou.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »