De-a alba-neagra cu clădirea nouă a Spitalului Ciobanca

Magazin Salajean 31 mai 2011 0

De-a alba-neagra cu clădirea nouă a Spitalului Ciobanca

Consilierii judeţeni nu s-au pus de acord, ieri, cu vânzarea clădirii fostului cămin TCI către societatea Salvosan Ciobanca. O parte din imobil a fost utilizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău, iar o parte a fost concesionată societăţii Salvosan Ciobanca. Managerul firmei şi-a manifestat intenţia de a achiziţiona în întregime tot imobilul, din dorinţa de a-şi extinde activitatea medicală. Ieri, proiectul de hotărâre al CJ, privind trecerea imobilului din domeniul public în domeniul privat al judeţului, în scopul vânzării lui, a fost retras şi amânat pentru o viitoare şedinţă de Consiliu Judeţean.

Proiectul a fost pus în cui

Acest imobil, care pe vremuri a servit drept cămin al TCI, a fost transmis, prin hotărârea HCJ 14/2003, spre folosinţă, din domeniul public al judeţului în administrarea Spitalului Judeţean Sălaj. Potrivit datelor oferite de Tiberiu Marc, preşedintele CJ, în acest imobil, Spitalul Judeţean de Urgenţă deţine în administrare spaţiile de la etajele I, III şi IV. La etajul I a funcţionat secţia de Oncologie, pentru care s-a găsit soluţia de a fi mutată în clădirea principală a spitalului. La etajul II şi IV îşi desfăşoară activitatea o parte din birourile aparatului administrativ, care vor fi mutate, de asemenea, în clădirea principală a spitalului. Spaţiile de la parter şi de la etajul II sunt concesionate societăţii Salvosan Ciobanca, care derulează aici activităţi în domeniul serviciilor medicale. Prin adresa 202/17.12.2010 societatea a solicitat de la CJ cumpărarea întregului imobil pentru dezvoltarea unor circuite medicale, motiv pentru care administraţia judeţeană ar fi demarat procedurile pentru trecerea lui în domeniul privat.

Conducerea CJ şi-a manifestat opţiunea în favoarea vânzării imobilului, cu toate că aşa cum specifica Csoka Tiberiu, vicepreşedinte al CJ, închirierea lui aduce un venit la bugetul judeţului, respectiv, redevenţa lunară era de 6.700 de lei. În schimb, consilierii judeţeni nu au fost de aceeaşi părere. Una dintre variante, avansată de Dan Ghiurco, a fost pentru amânarea vânzării spaţiului, pentru că nivelul pieţei este foarte scăzut, motiv pentru care o asemenea tranzacţie nu este potrivită tocmai acum. O altă posibilitate, aşa cum sugera Ioan Abrudan, ar fi fost ca imobilul să fie dat în chirie, iar costul reabilitării clădirii, lucrare care se impune urgent din cauza stării fizice a acesteia, să fie scăzut din preţul concesionării. În final, conducerea judeţului le-a recomandat aleşilor sălăjeni să se edifice la faţa locului despre ce e vorba, să constate că spaţiul are nevoie de fonduri consistente pentru a fi adus la standardele de folosinţă, iar proiectul a fost retras, urmând a fi dezbătut la o dată ulterioară.

Spaţiu destinat rezonanţei magnetice

În prezent, la parterul imobilului funcţionează anexele pentru secţia de rezonanţă magnetică, pe care ne propunem s-o extindem. Dorim să cumpărăm clădirea pentru a dezvolta rezonanţa magnetică prin investigaţii de înaltă performanţă, un circuit medical adecvat şi o bună organizare. Spaţiile rămase libere vor fi utilizate pentru saloane cu paturi de spital pentru observaţii şi investigaţii medicale. RMN-ul implică o serie de proceduri şi activităţi tehnice conexe pentru care avem nevoie de spaţii multe. Activitatea de rezonanţă magnetică nu este una profitabilă şi niciun investitor nu se înghesuie să facă aşa ceva. Dar insist să facem rezonanţă magnetică la Zalău pentru că este de interes comunitar. Nu e totuna să îi pui pe bolnavi pe drumuri până la Cluj, când ar putea beneficia de investigaţii la Zalău. Nu vom putea începe practica medicală până nu reabilităm integral imobilul. Preferăm să-l cumpărăm pentru că doar aşa putem lucra şi investi pe termen lung, ne-a declarat Petru Ciobanca, administratorul Clinicii Salvosan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »