De-a “alba-neagra” cu majorarile salariale

Magazin Salajean 2 august 2011 0

De-a “alba-neagra” cu majorarile salariale

Guvernantii au o veste buna pentru bugetari: dupa lunile caracterizate de masuri de austeritate, salariile vor creste in 2012, desi deocamdata nu s-a stabilit procentul de majorare.

Liderii coalitiei au decis, in sedinta de Guvern, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand de anul viitor. Declaratia a fost facuta pentru presa centrala de Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, care a precizat ca s-a discutat despre un procent de 5 la suta. „S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5 la suta, dar ramane sa mai discutam procentul cu care se vor majora. Sa vedem daca este o masura sustenabila, a adaugat Pambuccian.

Desi initial, se vehicula ca majorarile salariale ar putea fi facute din 1 octombrie 2011, premierul Emil Boc a negat acest lucru, spunand ca obiectivul este ca recuperarea diminuarii salariale sa inceapa de la 1 ianuarie 2012. “Legat de eventuala majorare a salariilor incepand din luna octombrie, nu a fost o asemenea discutie in cadrul coalitiei. Obiectivul nostru este ca, incepand din 1 ianuarie, sa incepem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de cresterea economica, de incadrarea in plafonul pentru bani alocati pentru 2012 si aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012, a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta BPN al PDL.

La randul lui, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor si ca rectificarea bugetara vizeaza bani pentru investitii si plata arieratelor.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca recuperarile salariale ar putea fi aplicate in lunile urmatoare dat fiind ca in aparatul de stat a fost redus numarul de angajati, iar cheltuielile curente au fost mentinute sub un control strans. „Veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelurile anticipate, in timp ce cheltuielile curente au fost mentinute sub un control strans, mai ales datorita eforturilor continue de rationalizare a numarului de angajati din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor din sectorul public in lunile ce urmeaza, a spus Jeffrey Franks.

Potrivit acestuia, ajustarea fiscala a creat baza pentru stabilitatea si cresterea economica de viitor, dar mentinerea angajamentului de a reduce in continuare deficitul fiscal in 2012 pana la sub 3 la suta din PIB este cruciala . ”Suntem in continuare foarte impresionati de determinarea pe care o arata autoritatile in realizarea ajustarii necesare in circumstante economice si sociale dificile. Ajustarea fiscala a creat baza pentru stabilitatea si cresterea economica de viitor. De acum incolo, va fi important sa se asigure continuarea disciplinei fiscale, mai ales intr-o perioada in care perioada financiara este marcata de incertitudini, cand riscurile de contagiune sunt tot mai mari. In acest sens, mentinerea angajamentului de a reduce in continuare deficitul fiscal in 2012 pana la sub 3 la suta din PIB este cruciala, a precizat seful misiunii FMI.

Despre toate acestea, liderul Cartel Alfa – Filiala Salaj, Pompiliu Ceaca, ne-a declarat ca majorarile salariale au scop electoral. „In principiu, cam asta este: scop electoral. De altfel, << pisica >> este intre presedintele Traian Basescu si Guvern: primul recomanda austeritate, in declaratiile facute, iar Guvernul anunta aceste majorari salariale. Problema este care dintre parti este mai realista. Guvernul incearca, prin aceasta masura, sa mai imbunatateasca situatia creata in urma taierilor salariale”, a declarat Pompiliu Ceaca, care a concluzionat ca nici macar cu acest spatiu de redresare salariala nu se va ajunge la nivelul salariilor existent inainte de masurile de austeritate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »