De 1 Mai: Garda de Mediu stă cu ochii pe nesimţirea sălăjenilor

Magazin Salajean 29 aprilie 2011 0

De 1 Mai: Garda de Mediu stă cu ochii pe nesimţirea sălăjenilor

Sălăjenii vor serba, cu mic, cu mare, la acest sfârşit de săptămână, ziua de 1 Mai şi, potrivit tradiţiei, numeroase familii vor ieşi la iarbă verde pentru a încinge grătarele. Tot în teren se vor afla, însă, şi comisarii din cadrul Comisariatului Gărzii de Mediu (CGM) Sălaj, care vor ţine sub supraveghere locurile binecunoscute din judeţ unde, de-a lungul anilor, populaţia s-a obişnuit să iasă la picnic. Comisarul şef al CGM Sălaj, Csutak Nagy Erzsebet ne-a declarat că se va urmări îndeosebi respectarea normelor de protecţie a mediului, ştiut fiind că nu toţi cei care ies la iarbă verde au şi bunul obicei de a curăţa în urma lor. „Ca în fiecare an, de 1 Mai vom avea echipe care vor patrula în judeţ pentru a depista mizeriile pe care unii cetăţeni le vor lăsa după ce vor ieşi la picnic. Sunt, într-adevăr, persoane care uită că totul trebuie aruncat în containere şi pubele şi preferă să lase gunoaiele pe spaţiul verde, lucru nepermis. Vom verifica atât zonele deja consacrate ca fiind de picnic, cât şi Grădina Zmeilor, întrucât am constatat în ultima vreme că tot mai mulţi sălăjeni ies aici la grătar şi lasă în urmă o grămadă de mizerii”, a declarat comisarul şef.

Potrivit sursei citate, şi administraţiile locale trebuie să acorde o atenţie specială zilei de 1 Mai, cu atât mai mult cu cât, conform legislaţiei în vigoare, au obligaţia să amplaseze în zonele de agrement recipienţi de colectare a deşeurilor.

De altfel, în curând, românii nu vor mai putea încinge grătarul pe spaţiul public oriunde şi oricând vor avea chef. Ministerul Mediului a avizat favorabil proiectul Legii picnicului, care reglementează modul în care este permisă ieşirea la iarbă verde, iniţiativa legislativă fiind la un pas de a fi primi undă verde pentru a fi pus în practică. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că Legea picnicului se afla în prezent în Parlament, spre aprobare, ea urmărind prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului şi asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.

Dacă se va vota această lege, picnicul nu va mai fi o activitate organizată la întâmplare. Se vor crea spaţii special amenajate, aflate sub directa supraveghere a unor administratori. Aceştia vor fi obligaţi să le delimiteze clar şi să pună la dispoziţia cetăţenilor locuri pentru aprins focul, containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi toalete ecologice.

Potrivit proiectului de lege, numai pentru aprinderea focului în spaţii neamenajate sau necurăţarea locului în care s-a făcut picnicul, amenda aplicată va fi cuprinsă între 300 şi 3.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »