Datoare vanduta: Uzina Electrica isi vinde propria piele

Magazin Salajean 22 aprilie 2010 0

Datoare vanduta: Uzina Electrica isi vinde propria piele

Intrata in insolventa, Uzina Electrica (UE) Zalau a avut la indemana o singura solutie pentru a-si putea continua activitatea si pentru a evita falimentul: un plan de reorganizare judiciara ce trebuie aprobat de catre creditori. In intocmirea planului au fost luate in calcul profitul din activitatea de exploatare, amortizarea, valorificarea partiala a stocurilor si a unor active etc.

Inecat in datorii, producatorul si distribuitorul local de agent termic spera sa identifice investitori interesati sa cumpere cele 16 hectare de teren ce urmeaza sa fie scoase la licitatie, dar si alte active. Licitatiile vor fi organizate de-a lungul a trei ani si au ca obiectiv lichidarea partiala a averii Uzinei Electrice, ne-a declarat Viorel Marian, directorul societatii, precizand ca primele licitatii vor avea loc in 2010. Vor fi scoase la vanzare, cu prioritate, retelele de termoficare ce se intind de-a lungul bulevardului si care afecteaza imaginea municipiului din punct de vedere estetic, a mai spus oficialul companiei.

Datoriile pe care UE le avea, la finele lunii februarie, se apropie de 37 milioane de lei, peste 78 la suta din suma reprezentand obligatii restante catre bugetul de stat. Prin planul de reorganizare, oficialii spera sa incaseze in jur de 23 milioane de lei. Diferenta va fi acoperita din profitul net, din amortizare si din incasarile debitelor restante. Am purtat discutii cu potentiali investitori care si-au exprimat intentia de a realiza in zona un proiect energetic. Terenul ce va fi valorificat este compus din mai multe loturi, insa exista si o parcela compacta de 5 cinci hectare, ce s-ar preta pentru constructia unui hipermarket, de exemplu, a precizat Marian.

Reduceri de personal

Pentru reducerea costurilor, Uzina Electrica va externaliza activitatea de transport, distributie si furnizare a energiei termice, aceste activitati urmand sa fie preluate, din vara acestui an, de catre o entitate ce va functiona in subordinea Consiliului Local. Mai exact, precizeaza Marian, aproximativ 50 de salariati vor fi transferati municipalitatii, urmand sa se ocupe de instalatii si de partea de tarifare, facturare si incasare: Asta inseamna ca Uzina se va ocupa numai de productia agentului termic, viitorul serviciu din cadrul Primariei fiind responsabil de toate celelalte aspecte, de la transport, la incasarea facturilor.

Decizia a fost luata si pentru ca nu ne putem innoi licenta provizorie de transport, intrucat suntem in insolventa.

Dupa acest transfer, producatorul de energie termica va mai avea 126 de salariati. Nu pentru mult timp, insa, tine sa adauge directorul, intrucat se ia in calcul reducerea schemei de personal. Nu stim, deocamdata, la cati angajati va trebui sa renuntam, a mentionat Viorel Marian.

Odinioara, tot orasul, azi, o mana de clienti

Centrala electrica de termoficare Zalau a fost proiectata si executata la sfarsitul anilor 70-inceputul anilor 80, cu scopul asigurarii energiei termice sub forma de abur si apa supraincalzita pentru intreaga platforma industriala si pentru zona urbana a municipiului Zalau. Activitatea Uzinei a inceput sa sufere dupa Revolutie, cand cererea de energie termica a scazut constant, ca urmare a declinului economic inregistrat la nivelul platformei industriale. O noua lovitura a reprezentat-o debransarile din perioada 1998-2000, cand o parte dintre agentii economici au optat pentru incalzirea pe gaze naturale, atrasi de pretul foarte redus al acestora. Fenomenul de debransare de la sistemul centralizat a luat amploare si in randul populatiei, tot mai multi zalauani preferand centralele de apartament, pe gaze naturale.

In urma cu o luna, cel mai mare client al societatii, TenarisSilcotub, a renuntat si el sa mai achizitioneze agent termic de la Uzina Electrica, probabil din cauza viitorului nostru incert, sustine Marian. Potrivit estimarilor lui, fabricii de tevi ii era furnizata circa 30 la suta din productia de energie termica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »