Daruri electorale

Magazin Salajean 17 decembrie 2007 0

Se zice ca mereu este bine sa faci cate un gest umanitar, pentru cei care nu au fost atat de norocosi ca tine, iar decembrie – luna cadourilor – este un moment cat se poate de potrivit. Centre de asistenta sociala pentru copii si batrani, pentru familiile cu venit mic sunt alese de sarbatori pentru daruri, pentru oameni intalniti pe strada. Ciudat, insa, cum la fiecare patru ani darurile sporesc considerabil ca numar, ca si consistenta si ca si culori care de care mai electorale si unite in cuget si simtiri cu omenosii care fac, subit, astfel de gesturi caritabile. Pentru ca, vorbind pe sleau, sunt foarte multe persoane care isi deschid buzunarele doar cand interesul le poarta fesul. Departe de noi gandul de a stabili cand, unde si cum trebuie sa faca romanii gesturi caritabile sau cat de substantial trebuie sa fie darul. Dar sa aduni o mana de copii si sa le imparti cadouri doar pentru ca vanezi voturile parintilor peste cateva luni, afirmandu-ti, insa, sus si tare generozitatea, fluturand steagul solidaritatii cu cei nevoiasi – iata un aspect care ridica semne de intrebare.

Cum vom avea iar parte de un an electoral, aceleasi gesturi, cu aceeasi semnificatie si, fireste, acelasi scop nobil de a aduna voturi in joben va umple orasele de concerte, aduse pe bani politici pentru a fura inima, auzul, vazul si pentru a cumpara electoratul. Fara doar si poate, romanii mai pot fi, inca, impresionati de asemenea atentii si se bucura ca niste copii cand li se ofera ceva gratis. Privati prea multi ani de lucrurile care sunt absolut normale unui trai decent, romanii deschid ochii si bratele mult prea usor de fiecare data cand li se anunta un cadou, o surpriza, fie ea un concert, un pix cu inscriptii electorale si un stegulet asortat, o punga de bomboane sau manusi cu aer si culoare politica.

Daca tot au atata generozitate in suflete, nu ar strica ca generosii politicieni sa o raspandeasca si in restul anilor ne-electorali. Cu siguranta, efectul scontat ar fi mai usor de obtinut, pentru ca, pur si simplu, oamenii ar fi convinsi ca spiritul caritabil nu este simulat de dragul de a obtine un scor bun la scrutin, ci este un crez al unei formatiuni politice care face, pana la urma, toti banii. Sau, daca vreti, toate voturile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »