Darnicie guvernamentala cu iz electoral

Magazin Salajean 21 noiembrie 2008 0

Guvernul a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata saptamana in curs, ca angajatorii care creeaza locuri de munca si incadreaza someri aflati de peste 3 luni fara slujba, sa primeasca echivalentul in lei al sumei de 1.000 de euro pentru fiecare angajat. Aceasta masura va constitui un stimulent pentru incurajarea angajarilor.

O alta masura aprobata vizeaza reducerea CAS-ul cu inca doua puncte procentuale pentru urmatorul an fiscal, de la 39,5 la suta la 37 la suta. Executivul sustine ca aceasta masura va contribui la scoaterea la suprafata a muncii din zona gri a economiei.

Majorarea valorii punctului de pensie

Valoarea punctului de pensie va creste, incepand cu 1 ianuarie 2009, la 763,7 lei. Masura era inclusa in proiectul de buget pe 2009, pe care Guvernul l-a transmis Parlamentului, in timp ce stabilirea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie, la 763,7 lei, va avea o influenta pozitiva asupra pensiilor. Valoarea punctului de pensie este raportata la salariul mediu pe economie, care este prevazut sa creasca anul viitor, conform proiectului de buget

Bonificatie pentru plata in avans a obligatiilor bugetare datorate de contribuabili

O alta masura importanta aprobata de Guvern stabileste acordarea unei bonificatii de 5 la suta din valoarea obligatiilor bugetare datorate pentru contribuabilii care isi platesc taxele cu cel putin 10 zile inainte de termenul de plata prevazut de reglementarile legale in vigoare.

Modificarea Codului fiscal

Guvernul a mai aprobat un set de modificari ale Codului Fiscal, concentrate pe patru directii de actiune care vizeaza: introducerea unor masuri speciale de stimulare fiscala pentru activitatile de cercetare – dezvoltare; transformarea in venituri neimpozabile a veniturilor sub forma de dobanzi la depozitele la termen si la instrumentele de economisire, incepand cu 1 ianuarie 2009; scutirea de impozit pe dividendele reinvestite, masura care are drept scop pastrarea si crearea de noi locuri de munca; aplicarea unei cote reduse de TVA, de 5 la suta, pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale. Executivul a anuntat ca aceasta masura se aplica pentru: livrarea de cladiri destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, precum si cele destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap; livrarea de locuinte care au o suprafata construita de maximum 120 metri patrati si a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 de lei, achizitionate de orice persoana necasatorita sau de familie; ultima categorie de cladiri care beneficiaza de TVA redus sunt cele livrate catre primarii ca locuinte sociale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »