Daca nu va platiti taxele si impozitele, Fiscul va blocheaza conturile

Magazin Salajean 29 decembrie 2011 0

Daca nu va platiti taxele si impozitele, Fiscul va blocheaza conturileFirmele si populatia risca sa se trezeasca cu conturile blocate, in acest final de an, daca nu isi achita taxele si impozitele. Deoarece bugetele sunt sarace, iar legea le permite, inspectorii pot penaliza datornicii chiar si pentru o depasire de cateva zile.

Administratiile locale au trecut la penalizarea si blocarea conturilor datornicilor. Pana nu demult, inspectorii erau mai indulgenti si lasau uneori sa treaca cateva luni pana sa trimita somatii datornicilor. Acum, insa, atitudinea s-a schimbat radical, ca urmare a saracirii bugetelor. Legislatia actuala ne permite sa facem propriri pe salarii sau pensii, in functie de termenele de intarziere, ne declara primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu. Acesta a afirmat ca, pana la urma, acest demers legal se face pentru recuperarea creantelor, legislatia obligand administratiile locale sa recurga la astfel de actiuni.

Pe de alta parte, pentru a-si recupera banii din taxele si impozitele neachitate, statul a inceput sa blocheze conturile celor care au datorii mai mari de 400 de lei sau mai vechi de un an de zile. Sunt vanati cei care au intarzieri mai mari de un an, dar asta nu este neaparat o regula. Pentru inceput, rau platnicii primesc o somatie. In cazul in care nu isi achita darile, directia de taxe si impozite trimite automat o adresa bancii prin care cere blocarea imediata a conturilor.

In cazul in care vorbim de pensii sau de salarii, autoritatile locale isi pot recupera banii prin doua modalitati. Fie toti odata, in cazul in care venitul este mai mare decat datoria, fie esalonat. Adica, lunar, din cont sunt extrase sume care sa nu depaseasca a treia parte din venit.

Potrivit Fiscului, firmele care doresc sa scape de penalitatile de intarziere si de 50 la suta din suma majorarilor de intarziere, acumulate pana in august, trebuie sa-si plateasca datoria principala pana pe 31 decembrie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »