Cursuri gratuite de formare profesionala pentru someri

Magazin Salajean 6 martie 2012 0

Cursuri gratuite de formare profesionala pentru someriAproximativ 350 de locuri au la dispozitie, in acest an, somerii salajeni care doresc sa urmeze cursuri de calificare profesionala oferite gratuit prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj. Mai mult, cei inscrisi in programul de formare profesionala vor primi bani de la stat pentru decontarea cheltuielilor cu transportul. De aceste facilitati vor beneficia, insa, doar somerii care indeplinesc o serie de conditii.

Directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca toate procedurile privind desfasurarea cursurilor de formare si a perioadei de practica vor fi grabite, astfel incat cursantii sa poata obtine in cel mai scurt timp un loc de munca. Acest plan de formare profesionala a somerilor aprobat pentru anul curent cuprinde 14 cursuri pentru mai multe meserii. In cadrul programului vor fi instruiti 350 de cursanti, in domeniile solicitate de catre acestia. Din locurile puse la dispozitie pentru formarea profesionala, 187 sunt pentru femei, iar 88 de locuri sunt pentru somerii din mediul rural. Sunt eligibili pentru a se inscrie in acest plan de formare profesionala: somerii, precum si persoanele care desfasoara activitati in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si care sunt inregistrate la agentiile teritoriale. Acestea vor beneficia in mod gratuit de serviciile de formare profesionala, inclusiv de decontarea cheltuielilor de transport, a declarat Romeo Sarca.

Dintre meseriile propuse in planul de formare profesionala pentru acest an se numara: agent paza si ordine (28 de locuri), bucatar (28 de locuri), frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist (56 de locuri), inspector de specialitate protectia muncii (14), inspector (referent) resurse umane (28), lucrator finisor pentru constructii (56 de locuri), lucrator in comert (84), ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie (56).

Cele mai cautate cursuri sunt cele de coafor, urmate de cursurile de formare din domeniul contructiilor. Desi cursurile se deruleaza pe intreg anul 2012, in domeniul constructiilor, acestea vor fi organizate incepand din aprilie, intrucat cursantii sa desfasoare pregatirea practica pe santiere, in timpul sezonului de lucru.

Bugetul alocat pentru formarea profesionala a somerilor salajeni, in cursul acestui an, este de 100.000 de lei. Potrivit sursei citate anterior, aceasta suma este suficienta pentru incadrarea tuturor locurilor stabilite prin planul de formare. Din experienta anilor trecuti, nu foarte multe persoane se indreapta spre aceste cursuri, insa cu siguranta vor fi ocupate majoritatea locurilor. Pentru a nu pierde indemnizatia de somaj, persoanele aflate in plata trebuie sa faca dovada ca au urmat cel putin unul dintre cursurile de formare profesionala puse la dispozitie prin cadrul agentiei, a mentionat directorul AJOFM Salaj.

Planul de formare profesionala are ca grup tinta persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si asigura cresterea si diversificarea competentelor profesionale in scopul asigurarii mobilitatii si reintegrarii pe piata muncii. Aceste programe asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor. In cursul anului trecut, au participat la cursuri de formare profesionala 312 someri, dintre care 308 au absolvit. Odata cu insusirea diplomei de formare profesionala, 109 persoane au reusit sa-si gaseasca locuri de munca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »