Cursul Mijlociu al Somesului, arie naturala protejata

Magazin Salajean 5 octombrie 2011 0

Cursul Mijlociu al Somesului, arie naturala protejata

Suprafata totala a ariilor protejate din judetul Salaj este de 5 la suta, cu mult inca sub media Uniunii Europene de 15 la suta. Conform legislatiei in vigoare privind regimul ariilor naturale protejate, conservare a habitatelor naturale, florei si faunei salbatice, in Romania au fost identificate mai multe categorii de arii protejate, de la rezervatii stiintifice, monumente ale naturii, pana la parcuri naturale sau zone umede de importanta internationala.

Din cele aflate de la Aurica Grec, director al Agentiei de Protectia Mediului Salaj, avand in vedere obligatiile ce revin tarii noastre ca stat membru al UE in ce priveste constituirea si consolidarea retelei Natura 2000, in anul 2010 au fost propuse spre a fi incluse in Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000 un numar de trei situri. Este vorba de Cursul Mijlociu al Somesului, Lozna si Muntele Ses. Pentru toate aceste, APM Salaj a realizat intalniri de consultare a publicului de pe raza administrativ-teritoriala unde sunt situate aceste situri. La ora actuala, printr-o hotarare de Guvern, a fost inclus, intre siturile protejate din Romania si Cursul Mijlociu al Somesului de pe teritoriul judetului nostru.

484 de hectare din Salaj, arii protejate

In Salaj au fost declarate prin acte normative 15 arii naturale protejate, totalizand o suprafata de 484 de hectare. Au fost constituite trei Arii Speciale de Conservare ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000, care totalizeaza o suprafata de 346 de hectare (la Pestera Magurici, Racas-Hida, Tusa-Barcau).

Administratiile locale au derulat proiecte menite sa imbunatateasca starea ariilor protejate. Dintre acestea amintim, proiectul Primariei Plopis, lansat in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu pentru Aria protejata de la Mlastina Iaz, precum si proiectul comunei Balan, derulat in perioada 2009-2011, din fonduri ale Programului National de Dezvoltare Rurala, pentru Valorificarea destinatiei turistice Gradina Zmeilor – Plai de Legenda.

Aurica Grec a aratat ca la nivel de judet mai este in curs de implementare proiectul pentru Asigurarea managementului adecvat in aria protejata de interes comunitar Racas-Hida, in vederea conservarii pe termen lung a patrimoniului natural si a dezvoltarii durabile a ariei.

APM Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj deruleaza proiectul Gestionarea durabila a patrimoniului natural din Aria Naturala Protejata Racas-Hida-Sit comunitar, finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »