Cum ne ferim de amenzi în perioada stării de alertă

Hotărârea de Guvern nr. 394/ 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, din data de 18 mai.

Conform actului normativ, persoanele care vin în România din străinătate nu mai sunt obligate să intre în carantină instituționalizată, ci sunt supuse măsurii carantinării/izolării la locuința sau la locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia sau aparținătorii, după caz. Excepție fac persoanele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru carantina/izolarea la locuință sau în altă locație sau care solicită acest lucru pentru a nu își expune familia. Acestea pot opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale. Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

La evenimente private în spații închise pot participa maximum opt persoane, cu respectarea regulilor de distanțare socială

Sunt interzise activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății, după caz, cu ministrul Tineretului și Sportului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor sau ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult opt persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială. În interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri. Activitatea operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine, activități de tratament balnear, locuri de joacă și săli de jocuri a fost suspendată.

O altă măsură prevede suspendarea consumului de produse alimentare și băuturi alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora. Nu în ultimul rând, măsura purtării măștii în spațiile publice deschise trebuie respectată cu sfințenie, cea mai mică amendă pentru încălcarea acestei dispoziții fiind de 500 de lei. Informații de interes în contextul situației provocate de noul coronavirus pot fi consultate pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru. Puteți găsi pe acest portal ghiduri pentru diferite situații (autoizolare, cumpărături, transport în comun, recomandări generale, locatari la bloc etc.) pentru a putea reacționa corect și preventiv.

 

One Thought to “Cum ne ferim de amenzi în perioada stării de alertă”

  1. Anonim

    PURTATI MASCA …….P R O T E J A Z A …..DE ….A M E N Z I ……!!!!!!

Leave a Comment