Cum ne aparam de Fisc?

Magazin Salajean 6 decembrie 2010 0

Cum ne aparam de Fisc?

In contextul inmultirii controalelor fiscale, contribuabilii trebuie sa-si cunoasca foarte bine atat drepturile, cat si obligatiile. Prin traditie, romanii au o atitudine defensiva in timpul inspectiilor fiscale, depunand eforturi importante pentru pastrarea unor relatii amiabile, precizeaza av. Coltuc Marius Vicentiu, fondator al Casei de Avocatura Coltuc.

Cu alte cuvinte, contribuabilii trebuie sa-si cunoasca foarte bine drepturile si obligatiile pe care le au inainte si in timpul inspectiei. Acestea se regasesc in cadrul Codului de procedura fiscala. Insa putini stiu ca legislatia in vigoare contine si o CARTA a drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale (stabilita prin Ordinul ANAF nr. 713 din 12 octombrie 2004).

Potrivit acestui ordin, inainte de inceperea inspectiei fiscale contribuabilul va fi informat despre drepturile si obligatiile pe care le are in timpul desfasurarii inspectiei fiscale, prin Carta drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale, care va fi transmisa odata cu avizul de inspectie fiscala.

Drepturile contribuabilului

Dreptul de a fi instiintat despre actiunea de inspectie fiscala prin transmiterea unui aviz de inspectie fiscala care va cuprinde: temeiul juridic si data de incepere a inspectiei; obligatiile fiscale si perioadele ce urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale; posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale.

Avizul se comunica in scris, inainte de inceperea inspectiei fiscale:

a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;

b) cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili.

Comunicarea avizului de inspectie fiscala nu este necesara insa in cazul controlului inopinat si al controlului incrucisat. (Controlul inopinat consta in activitatea de verificare faptica si documentara, in principal, ca urmare a unei sesi

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »