Cu un pas inaintea sarcinilor nedorite

Magazin Salajean 26 septembrie 2011 0

Cu un pas inaintea sarcinilor nedorite

Atunci cand cea mai mare realizare a unei femei, de a da viata unui copil, aduce responsabilitati prea mari unor mame prea tinere, aceasta se transforma intr-o povara greu de dus pentru multe dintre ele. In aceasta situatie s-au aflat, in ultimul an, aproape 200 de adolescente din judetul Salaj care au ramas insarcinate inainte de implinirea varstei de 19 ani. Inevitabil, acest numar a condus la un altul exorbitant in ceea ce priveste avorturile la cerere. Iar la nivel national atinge cote alarmante. Pentru stoparea evolutiei acestor statistici sumbre, cu atat mai mult cele privind intreruperile de sarcina, oficialii au desemnat o data din calendar pentru a marca, anual, Ziua Mondiala a Contraceptiei, respectiv 26 septembrie.

Mult prea devreme pentru a deveni mame

Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, din cele aproape 200 de adolescente din judet care au ramas insarcinate in ultimul an, aproape un sfert au ales sa nu pastreze sarcina. In perioada de referinta, in judetul Salaj, 198 de adolescente au ramas insarcinate inainte de implinirea varstei 19 ani, dintre care noua nu au impliniti nici macar 15 ani. Avand in vedere varsta frageda, multe tinere opteaza pentru intreruperea cursului sarcinii. Astfel, in perioada amintita, in unitatile sanitare publice 47 dintre aceste tinere au optat pentru intreruperea sarcinii, a declarat purtatorul de cuvant.

Cu atat mai ingrijoratoare este situatia inregistrata la nivel national. Conform sursei mentionate anterior, peste 60 la suta dintre adolescentele romance active sexual, din grupa de varsta 15-18 ani, nu au folosit niciodata metode contraceptive. Acest procent situeaza tara noastra pe primul loc in Europa in privinta necunoasterii metodelor contraceptive si pe locul trei ca numar de avorturi. Iar acest lucru se intampla in contextul in care tot mai multi tineri au raporturi sexuale neprotejate.

Zeci de medici salajeni, dispusi pentru consiliere

Aceste intamplari nefericite din viata copilelor sunt in stricta concordanta cu inceperea vietii sexuale prea devreme si lipsa de informare a tinerilor cu privire la metodele contraceptive. Nu doar femeile, in aceste cazuri adolescentele, sunt responsabile pentru o sarcina nedorita. Si partenerii au partea lor de raspundere. Sfaturi pot fi obtinute de la nu mai putin de 63 de medici de familie din judetul Salaj, inclusi in Programul national de sanatate a femeii si copilului. Mai mult, tinerii si nu numai se pot adresa medicilor din cabinetele de planificare familiala din municipiul Zalau si Simleu Silvaniei. Confidentialitatea este punctul forte al acestor unitati medicale, unde tinerii primesc consiliere de specialitate gratuita si unde le sunt promovate metode contraceptive la costuri mult mai reduse decat in farmacii. Cei care doresc sau care si-au inceput deja viata sexuala pot obtine astfel mai multe informatii despre metodele contraceptive, avantajele si dezavantajele acestora, riscurile si beneficiile utilizarii lor. Mai mult, planificarea familiala ajuta si cuplurile sa aleaga momentul potrivit pentru a avea copii, precum si numarul lor.

In acest an, autoritatile romane au decis, cu ocazia zilei de 26 septembrie sa promoveze o campanie avand ca slogan Traieste-ti viata. Cunoaste-ti drepturile. Invata despre contraceptie. Actiunea isi propune cresterea nivelului de constientizare si informare a populatiei tinere, privind importanta metodelor contraceptive disponibile si a utilizarii unor surse de informare, care sa ofere informatii corecte despre acestea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »