Cu totii la analize!

Magazin Salajean 9 octombrie 2006 0

Cu totii la analize!Ministerul Sanatatii Publice va lansa, incepand cu luna noiembrie, un program de reformare a medicinei de familie, care prevede ca pana la sfarsitul anului 2007 sa fie evaluata starea de sanatate a tuturor cetatenilor Romaniei. Astfel, fiecare roman va trebui sa isi faca un set de analize prin intermediul medicului de familie pentru a se depista din timp eventualele boli pe care le poate dezvolta. Cei diagnosticati cu boli grave vor fi inclusi in programe nationale de sanatate gratuite, insa cei care nu se vor prezenta la medic si vor fi depistati cu afectiuni ce ar fi putut fi prevenite isi vor plati singuri tratamentul.

Potrivit Danei Pop – director interimar in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), zilele trecute a sosit de la minister o adresa prin care se solicita ASP nominalizarea laboratoarelor din ambulatoriile spitalicesti de stat prin care urmeaza sa se deruleze programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei. IAm raspuns solicitarii venite de la minister nominalizand patru laboratoare spitalicesti din Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou. Deocamdata doar acest lucru ne-a fost solicitat, urmeaza ca in urmatoarea perioada sa primim mai multe clarificari in vederea implementarii cu succes a acestui programI, a declarat dr. Dana Pop. La randul sau Marius Tautu – director relatii contractuale in cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, ne spunea ca Ibanii mai multi care vor veni prin reformarea sistemului de sanatate vor determina o crestere a pachetului de servicii care va fi oferit populatiei. In viitor, se va pune baza pe prevenire, reducandu-se in acest fel si cheltuielile pe partea spitaliceascaI.

Initiativa Ministerului Sanatatii are o doza de inedit doar la noi in tara pentru ca, in Occident, de ani buni, oamenii sunt obligati sa isi faca analizele periodic, in caz contrar pierzandu-si calitatea de asigurat. Scopul principal al programului este acela de a depista afectiunile inca din stare incipienta, astfel incat bolile grave sa fie prevenite, iar tratarea pacientilor sa coste mult mai putin. Prin urmare, la fel ca in strainatate, asiguratul care nu-si va face analizele obligatorii, in cazul in care va fi diagnosticat cu o boala ce putea fi depistata din timp si tratata cu costuri mult mai mici, va fi bun de plata.

Aflat inca in stadiu de proiect, setul de analize minimal ce va trebui efectuat de fiecare dintre noi, nu a fost inca definitivat. Totusi, se asteapta cuprinderea unor analize prin care sa se depisteze anemia, bolile de sange, nivelul glicemiei si al colesterolului, precum si analize pentru depistarea unor boli renale si cardiovasculare. Rezultatele acestui program se vor vedea abia peste cativa ani, atunci cand se asteapta o scadere a numarului de cazuri grave. Practic, prin acest program, Ministerul Sanatatii urmareste, in subsidiar, si educarea romanilor care, de cele mai multe ori se prezinta la medic abia atunci cand starea sanatatii e grava, iar tratamentul foarte costisitor, mai cu seama ca, la ora actuala, mai bine de jumatate din bugetul alocat prin asigurari sanatatii, merge catre spitale, ceea ce ne diferentiaza de tarile vest-europene, care se axeaza in principal pe prevenire.

Din tot acest demers, in castig vor iesi si medicii de familie, care, potrivit ministrului Nicolaescu, Iisi vor recastiga demnitateaI si nu vor fi obligati sa scrie, asa cum s-a intamplat pana acum, doar retete si bilete de trimitere la medicii specialisti. Pentru ca volumul de munca al medicului de familie va creste, ministerul si-a propus ca, incepand cu 2007, sa dubleze veniturile acestei categorii profesionale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »