Cu mata-n sac: peste 40 de salajeni primesc ilegal bani de la stat

Magazin Salajean 29 iunie 2010 0

Cu mata-n sac: peste 40 de salajeni primesc ilegal bani de la stat41 de salajeni au beneficiat de venitul minim garantat in baza Legii 416/2001 fara a avea vreun drept, sustin reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, care deruleaza, in prezent, controale la nivelul intregului judet pentru a-i depista pe fraudulosi. Potrivit lui Ovidiu Muresan, director adjunct al institutiei, actiunea de control a debutat in 10 iunie si se va incheia in 9 iulie, existand, insa, posibilitatea extinderii acestui termen. Pana in prezent, am verificat 29 de primarii, respectiv 1.580 de dosare, dintr-un total de 3.601. In 41 de cazuri am identificat nereguli, prin urmare, am facut propuneri de suspendare a acordarii ajutorului social. De asemenea, am emis avertismente catre 17 primarii pentru ca nu au efectuat anchetele sociale in termenul prevazut de lege, adica din sase in sase luni, si am acordat termene precise pentru remedierea neregulilor. Daca nu vor respecta indicatiile noastre, primariile in cauza risca amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei, a precizat Muresan.

Printre neregulile identificate cu ocazia controalelor in teritoriu se numara: beneficiarii nu au prezentat in 2009 nicio adeverinta eliberata de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, din care sa rezulte ca sunt in evidenta si nu au refuzat nejustificat un loc de munca oferit, unii asistati primeau ajutor social desi aveau in proprietate masini ori motociclete, lucratorii primariilor nu au efectuat anchete sociale din sase in sase luni.

Nu vor scapa de controalele ITM Salaj nici cei care primesc indemnizatii de invaliditate ori pensionatii pe caz de boala. Muresan sustine ca, deocamdata, au fost verificate sase primarii si, dupa cum o arata rezultatele provizorii, lucrurile sunt ceva mai roz. Astfel, din totalul celor peste 4.500 de dosare verificate, doar cinci s-au dovedit a prezenta nereguli. Si la acest capitol, controalele vor continua cel putin pana la finele saptamanii viitoare, desi ritmul de lucru este ingreunat din cauza ca multe documente au fost distruse in urma inundatiilor ce au afectat arhiva Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj.

Premierul Emil Boc a aratat ca, la nivel national, au fost verificate un sfert dintre dosarele de acordare a venitului minim garantat, in 20 la suta din cazuri sumele fiind alocate necuvenit unor persoane care dispun de masini si case de lux. Smecherii care incearca sa primeasca pe usa din dos bani de la stat fara a munci trebuie sa dispara din ecuatia economiei, a mai spus primul-ministru.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »