Cu bratele deschise in asteptarea integrarii: Agentii economici se inmultesc ca ciupercile

Magazin Salajean 26 octombrie 2006 0

Cu bratele deschise in asteptarea integrarii: Agentii economici se inmultesc ca ciupercileAnul 2005 a reprezentat pentru piata inmatricularilor de firme o adevarata explozie, inregistrandu-se cel mai inalt nivel al numarului firmelor infiintate din ultimii 15 ani. Boom-ul cresterii pietei agentilor economici a continuat si in acest an, la Oficiul National al Registrului Comertului fiind inmatriculate peste 80.000 de societati comerciale noi. Majoritatea acestora sunt profilate pe comert si intermedieri financiare.

Cresterea la nivel national a agentilor economici poate fi observata si in Salaj, din 1 ianuarie 2006 pana in prezent, fiind inmatriculate 1.265 de firme. Potrivit datelor oferite de catre directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Salaj, Laura Eugenia Vadan, daca la inceputul acestui an, in Salaj existau 8.669 de firme in functiune, acum vorbim deja de existenta a 9.934 de agenti economici. Spre deosebire de ce se intampla la nivel national, unde majoritatea firmelor nou infiintate sunt profilate pe comert si intermedieri financiare, in Salaj, ponderea firmelor nou infiintate o detin cele care au ca obiect de activitate constructiile de cladiri si cele care executa lucrari de geniu. Totusi, pe plan secundar, se afla firmele care au ca obiect de activitate comertul cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun, categorie urmata indeaproape de firmele care practica comertul cu amanuntul in standuri si piete.

Din punctul de vedere al formei de organizare, in Salaj a dominat, in acest an, infiintarea de societati cu raspundere limitata (700), urmata de AF-uri (678) si PF-uri (481).

Dar, ca sa avem o oglinda si mai completa asupra a ceea ce se intampla pe piata infiintarii agentilor economici, am putea arunca o privire in anul 2003 si sa raportam datele de acum la cele existente in urma cu 3 ani.

Potrivit datelor continute in Anuarul Statistic al Judetului Salaj – 2003 – Directia Judeteana de Statistica Salaj, in 2003, in Salaj existau 3.200 de firme, cu peste 6.700 de firme mai putin, decat in prezent. In cazul Regiilor Autonome, situatia nu s-a schimbat cu nimic, in sensul ca si acum vorbim tot de existenta a doua astfel de societati. In cazul Societatilor pe Actiuni (SA), putem observa o usoara descrestere numerica a acestor categorii de societati, existand, la ora actuala, 139 de asemenea firme, fata de 217, in 2003. Dar, adevarata explozie a renasterii firmelor in Salaj se poate observa pe segmentul SRL, unde avem, in prezent, 5.620 de firme, fata de 2.765, in 2003, deci numarul SRL-urilor a crescut, in mai putin de 3 ani, mai mult decat dublu. In schimb, in prezent, nu mai avem de a face cu nici o societate in comandita simpla sau pe actiuni. Pe de alta parte, daca in 2003, in Salaj, mai erau inca inregistrate 75 de societati cooperatiste, pe acestea nu la mai intalnim, la ora actuala, in aceeasi forma de organizare. Acum vorbim despre existenta a 8 organizatii cooperatiste, a 40 de societati cooperatiste si a 3 cooperative agricole.

Specialistii au considerat ca apetitul crescut pentru infiintarea de firme trebuie cautat pe piata imobiliara, existand, la nivel national, multe societati inmatriculate doar pentru achizitionarea de terenuri. O alta explicatie in cresterea numarului de firme ar fi cea a simplificarii formalitatilor de inregistrare la Registrul Comertului, dar si faptul ca la infiintarea unui SRL ai nevoie doar de 200 de lei capital social.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »