Csoka Tiberiu ravneste la presedintia Consiliului Judetean

Magazin Salajean 19 martie 2008 0

Csoka Tiberiu ravneste la presedintia Consiliului JudeteanLiderii UDMR s-au reunit luni in Consiliul Permanent pentru a discuta despre alegerile locale, dar si despre unele incidente care au avut loc in Cluj Napoca in timpul manifestarilor organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretutindeni. In acest context, membrii Consiliului Permanent considera ca UDMR ar trebui sa prezinte candidati proprii pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, in judetele cu o populatie maghiara mai mare de 15 la suta. Cum, in judetul Salaj, ponderea populatiei maghiare – conform rezultatelor Recensamantului populatiei din 2002 – este de 23,24 la suta, este cert faptul ca UDMR intentioneaza sa desemneze un candidat pentru a prelua conducerea Consiliului Judetean, detinuta azi de presedintele organizatiei judetene a PSD, Tiberiu Marc.

Contactat, actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Csoka Tiberiu, ne-a marturisit ca intentioneaza sa candideze pentru fotoliul de presedinte al institutiei amintite, insa nu a luat inca o decizie finala: Pana in 25 martie, trebuie sa ma decid asupra candidaturii mele. In principiu, mi-as dori sa candidez pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Csoka Tiberiu a mai spus ca, in cazul in care isi va depune candidatura, UDMR Salaj va trebui sa ia o decizie in acest sens pana in 6 aprilie. Campania electorala pentru alegerile locale va fi una foarte dura, chiar incrancenata, atata timp cat, in Salaj, sunt trei sau patru partide – UDMR, PSD, PDL si PNL – care au sanse reale sa castige fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean, a conchis Csoka Tiberiu.

Singurul candidat anuntat oficial la functia de presedinte al Consiliului Judetean Salaj este, deocamdata, vicepresedintele PDL, Mircea Ghiurco. Acesta detine si functia de vicepresedinte al institutiei amintite. In urma cu cateva zile, Mircea Ghiurco aprecia si el ca perioada de campanie electorala va fi una deosebit de importanta pentru fiecare dintre candidati, atata timp cat fiecare dintre partide pornesc in cursa electorala de pe pozitii egale: Este deosebit de important modul in care vom actiona in campania electorala, deoarece in Salaj partidele vor porni de pe pozitii egale.

Pe de alta parte, actualul presedinte al Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, opineaza ca, in actuala formula, Legea votului uninominal nu este cea mai buna varianta pentru a alege un presedinte de judet. Tiberiu Marc este de parere ca Legea votului uninominal ar trebui sa sufere o serie de modificari. Mai precis, este vorba despre o armonizare a actualei Legi cu alte acte normative. Totodata, Tiberiu Marc ne marturiseste ca si-a exprimat deja intentia de a candida, in 2008, la functia de presedinte al Consiliului Judetean, insa decizia finala nu ii apartine: Intr-adevar, doresc sa candidez pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, insa nu este suficient doar sa imi manifest aceasta intentie. In acest caz, trebuie sa existe si o decizie politica din partea PSD Salaj.

Reamintim ca, de curand, Guvernul a decis ca la alegerile locale din 1 si 15 iunie presedintii de consilii judetene sa fie alesi prin vot uninominal. Decizia Guvernului vine dupa ce Curtea Constitutionala a declarat Legea votului uninominal constitutionala, respingand contestatia PRM si PC.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »