Criza nu a speriat autoritatile in 2011

Magazin Salajean 4 ianuarie 2012 0

Criza nu a speriat autoritatile in 2011Anul 2011 a fost un an cu destule realizari la nivel de judet si muncipiu, in pofida efectelor crizei economice. Sunt, indiscutabil, multe proiecte care au ramas pe raft, ori care au fost intarziate, dar reprezentantii administratiilor judetene si locale spera sa le puna in practica in acest an. Poate si pentru a bifa mai multe obiective finalizate in acest mandat, avand in vedere ca 2012 este an electoral.

Hala Agroalimentara, in atentia primariei

Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, a fost de parere ca 2011 a fost un an cu multe realizari.

Dat fiind faptul ca am stiut ca 2011 va fi un an dificil, si am tinut cont in programarea cheltuielilor de acest aspect, pot sa spun ca in 2011 s-au dus la bun sfarsit multe din proiectele pe care ni le-am propus, cu singura rezerva ca m-as fi bucurat ca lucrarile la Hala Agroalimentara sa fie mai avansate. Mai precis, era ideal daca constructia ar fi iesit la suprafata. E drept ca executia a demarat mai tarziu, din cauza licitatiei si lucrarilor de descarcare arheologica. Acordul cadru cu firma constructoare este pe patru ani, dar asa cum au estimat reprezentantii acesteia, hala ar putea fi finalizata pana la sfarsitul lui 2012. Sunt multumit pentru lucrarile de infrastructura derulate in cartierele Dumbrava I si Dumbrava II, pe care le vom continua in zona Simion Barnutiu. De apreciat este si faptul ca prinde contur noua Casa Municipala de Cultura, pe care speram s-o dam in folosinta in primavara. In acest an, vom demara un concurs de solutii pentru amenajarea zonei centrale, de la Casa de Cultura si pana la Scala, incluzand aici Platoul din fata Prefecturii si zona Troitei. In 2011 au fost receptionate lucrarile de reabilitare la unitatile de invatamant finantate din fonduri europene, vor demara si cele pentru modernizarea parcului central sau de monitorizarea traficului. Ma bucur ca anul trecut s-au putut asigura fondurile necesare pentru cheltuielile de functionare ale administratiei locale, ca activitatea firmelor Citadin si Transurbis s-a imbunatatit si ca am reusit sa mentinem nemajorate taxele si impozitele, ne-a declarat Radu Capilnasiu.

In 2012, mai multe locuri de munca

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc spera ca anul 2012 sa aduca mai multe locuri de munca pentru salajeni.

Cred ca investitiile pe care ni le-am propus, la drumuri, au fost in grafic, fie ca au beneficiat de finantare din fonduri proprii, fie ca au fost cofinantate din bani europeni. Ramane sa fie continuate in 2012 proiectele demarate in 2011. Pe de alta parte, dat fiind faptul ca actuala legislatie nu ofera o viziune clara asupra modului de descentralizare si transfer de prerogative si resurse, cred ca anul 2012 vine cu o serie de semne de intrebare legate de Spitalul Judetean de Urgena din Zalau, a carui parte de infrastructura, dotari si management revine CJ Salaj. In plus, sistemul de asistenta sociala este si el incomplet reglementat, cum de altfel, ambigua este si problematica din zona invatamantului. Suntem interesati ce se intampla cu absolventii din Salaj, sub aspectul gasirii unui loc de munca si a unei calificari adecvate cererii de pe piata locala a fortei de munca. 2011 a fost un an de soc pentru multi absolventi care nu au reusit sa treaca examenul de Bacalaureat. In anul 2012 chiar daca sunt semnale incurajatoare in ce priveste partea economica, respectiv, de la firmele cu capital strain, trebuie sa ne concentram pe crearea de noi locuri de munca. O comunitate care pierde locuri de munca si nu creaza altele noi isi iroseste sansele de dezvoltare. Ne asteapta un an special, electoral, care se suprapune cu o prognoza nu tocmai optimista din punct de vedere economic si social, a aratat Tiberiu Marc.

Criza din 2011, mai mult o psihoza

Realizarile din infrastructura Salajului au reprezentat punctul forte al anului 2011, in timp ce numarul scazut de locuri de munca din judet constituie punctul slab, dupa parerea prefectului Vegh Alexandru.

2011 a fost un an dificil pentru salajeniu din punct de vedere economic, al locurilor de munca, a reorganizarii si restructurarii unor institutii, dar mai ales a salariilor diminuate in 2010, fapt ce s-a rasfrant in activitatea din 2011. In timp ce in 2011 se vorbea de criza, care in realitate a fost mai mult un fel de psihoza, au fost firme care si-au deschis portile in Salaj. Totodata, au fost puse in practica o serie de proiecte de infrastructura cu fonduri europene si de la stat, ceea ce a contribuit la dezvoltarea comunitatilor si in special a mediului rural. Anul 2012, nu va fi unul prea usor din punctul nostru de vedere (al prefecturii-n.a.) tinand cont ca va fi multa bataie de cap cu pentru organizarea (sub aspect tehnic) a alegerilor comasate. In noul an, sunt convins ca Salajul are mai multe sanse de redresare economica, deoarece sunt cateva firme care se dezvolta si in acelasi timp statul a luat unele masuri pentru a sustine mediul economic. In mod special, apreciez evolutia societatilor Michelin si Tenaris, aceasta din urma avand cea mai spectaculoasa investitie la nivel de judet, respectiv, hala de productie a tevilor energetice ce va fi data in folosinta anul acesta. Anul 2012, prin prisma reabilitarii drumului national DN 1H de la Alesd la Rastoci va aduce noi locuri de munca si va face impulsiona dezvoltarea comunitatilor traversate de acesta. Ar trebui sa mai avem in vedere faptul ca Salajul va beneficia de rezultatele a doua mari proiecte ale Consiliului Judetean Salaj, Circuitul castrelor romane din judetul Salaj si Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord-judetul Salaj, precum si Managementul integrat al deseurilor. Toate acestea vor concura la dezvoltarea socio-economica a Salajului, motiv pentru care nu pot decat sa fiu optimist la inceput de an.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »