Criza gazelor rusesti atinge si Salajul

Magazin Salajean 8 ianuarie 2009 0

Criza gazelor rusesti atinge si Salajul

Problema livrarii de gaze din Rusia catre Europa ia amploare de la o zi la alta. Ieri dimineata, livrarile catre Romania au fost sistate in totalitate, dupa ce furnizarea a fost intrerupta in jurul orei 9 si la statia de la Mediesul Aurit – judetul Satul Mare. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a convocat imediat un comandament de urgenta la sediul institutiei, pentru discutarea situatiei, si s-a hotarat ca va fi asigurat combustibil alternativ, pacura si carbune, pentru functionarea centralelor termice.

De asemenea, Dispeceratul National de Gaze Naturale a anuntat ca va aplica masurile necesare astfel incat cantitatea de gaze (2,5 mil Nmc/zi, cca 100 000 Nmc/h), care se primea prin punctul satmarean, sa fie acoperita in primul rand prin reducerile aplicate marilor consumatori, stabilite de Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, cat si prin suplimentarea unor cantitati de gaze produse de Romgaz si Petrom. Cum CET-urile au nevoie urgenta de ajutor, Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, impreuna cu Comandamentul de iarna, a identificat solutii de reducere suplimentara a consumului de gaze naturale al acestora. In acelasi timp, autoritatile asigurau ca fiecare centrala electrotermica are stocuri de carbune si pacura pentru 10-12 zile, dar, din pacate, SC Uzina Electrica SA Zalau nu sta atat de bine la acest capitol. Fostul CET al Zalaului va sista total furnizarea de agent termic catre populatie daca E.ON Gaz Romania va reduce alimentarea cu gaze naturale. Totusi, pana ieri, Uzina Electrica nu a intampinat probleme in ceea ce priveste asigurarea de agent termic in municipiul salajean.

Uzina Electrica Zalau nu are combustibil alternativ

Viorel Marian, directorul SC Uzina Electrica SA Zalau, a declarat ca uzina functioneaza pe gaze naturale si ca nu are gaze naturale pe stoc, care sa ii permita asigurarea de agent termic catre populatie in cazul in care E.On Gaz Romania ar reduce alimentarea uzinei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »