Criza de sange in Salaj

Magazin Salajean 10 iulie 2007 0

Criza de sange in SalajNumarul salajenilor care doneaza sange este in acelasi proces de scadere inregistrat inca din primele luni ale anului in curs, cifrele semnaland o situatie din ce in ce mai ingrijoratoare la nivel de judet. Astfel, fata de perioada similara a anului trecut, in prima jumatate a lui 2007 au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj cu 7 la suta mai putini donatori. Potrivit informatiilor primite de la Centrul amintit anterior, in medie se inregistreaza lunar 320 de donatori, in timp ce anul trecut, in 30 de zile se prezentau circa 400 de persoane.

Mai grav este ca lunile de vara pot insemna si scaderi bruste fata de medie in randul celor care doneaza sange semenilor, o astfel de situatie fiind dovedita de evidentele aferente lunii trecute, cand Centrul a avut doar doar 260 de donatori, si de cele aferente lunii iulie, cand pana ieri au donat sange 85 de oameni. Numarul este foarte mic, tinand cont de nevoia de unitati sanguine pe care o au spitalele din judet. La acestea se adauga si unitatile spitalicesti din judetele Cluj si Maramures, care cer asigurarea unitatilor de sange pentru pacientii din Salaj tratati acolo.

Deocamdata, Centrul de Transfuzie Salaj a reusit sa faca fata acestor solicitari si situatia s-ar putea imbunatati daca salajenii ar dona sange in a doua jumatate a anului. Numai ca in lunile de vara, majoritatea salajenilor obisnuiti sa doneze sange se afla peste granita, la munca in strainatate, iar cei care fac acest act din responsabilitate pentru semeni nu sunt suficienti pentru a mentine echilibrul in acest segment.

Legislatia nu ajuta

Din pacate, modificarile legislative facute de Guvern pentru ca donarea sa fie voluntara, ca in vest, nu au avut darul de a spori numarul donatorilor, asa cum s-a asteptat, ci dimpotriva. Astfel, prevederea Ordonantei de Guvern 1364/2006 cum ca perioada pentru care se acorda reducerea de 50% la abonamentul pe mijloacele de transport in comun trebuie redusa de la doua luni la una singura, nu i-a convins pe oameni sa treaca pragul Centrului de Transfuzie. Din toate modificarile legislative facute de autoritatile centrale anul trecut, doar anularea bonusului la cinci donari efectuate in 2 ani calendaristici a fost oarecum indulcita prin marirea sumei pe care o primesc donatorii sub forma de tichete pentru alimente. In loc sa primeasca bonusuri la cinci donari consecutive efectuate in 2 ani, oamenii primesc tichete in valoare de 51,87 de lei, mai mult ca in anii trecuti. Masura este buna pentru ca nu-i obliga pe cetateni sa repete donarile la un interval atat de strans, a opinat Dan Borz, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj.

Potrivit acestuia, scaderea numarului donatorilor este un fenomen inregistrat si in celelalte judete.

Reamintim ca donarea este benefica inclusiv pentru donator, deoarece se imbunatateste calitatea sangelui din organism, sistemul hematoformator fiind obligat sa produca noi hematii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »