Criza de personal medical in spitalele din Salaj

Magazin Salajean 23 aprilie 2010 0

Criza de personal medical in spitalele din Salaj

Criza din sistemul medical pare sa dureze la infinit si, pe langa problemele pe care spitalele le au in ceea ce priveste partea financiara, deficitul de personal continua sa dea de furca si in 2010. In Salaj, in cele sase unitati spitalicesti, lipsesc peste 210 medici si asistente, iar acest lucru are efecte directe asupra beneficiarilor. Adica a salajenilor din intreg judetul.

Cele sase spitale din Salaj au inceput anul 2010 cu un deficit de personal de peste 210 cadre medicale, din care 65 sunt medici si 146 asistenti. Directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas a explicat criza de personal prin faptul ca intre necesarul de medici din Romania si ceea ce este prevazut in programa universitatilor e o diferenta de la cer la pamant. Exista un hiatus intre necesarul de medici pe diferite specialitati si posturile prevazute in programul de pregatire prin rezidentiat. Pentru a ameliora situatia, in ultimii 3 – 4 ani, in Salaj s-a aprobat rezidentiat B, care a permis pregatirea a 45 de medici rezidenti pe diferite specialitati. Mentionam ca lipsa specialistilor se resimte mai ales in ambulator si unitatile sanitare cu paturi din Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou si Crasna, a declarat Ligia Marincas.

Probleme grave are si Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, cea mai mare unitate spitaliceasca din judet avand in minus 37 de medici specialisti si 78 de asistenti medicali. Purtatorul de cuvant al unitatii, Codruta Puscas, ne-a declarat ca specializarile unde se simte cel mai acut lipsa de personal sunt Neurologia, Boli Interne, Boli Infectioase, Psihiatria, Oncologia si Medicina de Urgenta. Iar cum spitalul este unul de urgenta, lipsa medicilor specializati tocmai in acest domeniu este cu atat mai problematica. Am avea nevoie de medici cam pentru fiecare specializare, dar in cazul celor mentionate ne lipsesc cate doi-trei oameni, a adaugat purtatorul de cuvant.

Nu e roz nici la Simleu

Nici la Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei lucrurile nu sunt roz in ceea ce priveste efectivul de angajati. Comparativ cu organigrama, din aceasta unitate lipsesc 14 medici specialisti si 20 de asistenti, in timp ce la Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala de sub Magura deficitul de personal inseamna 17 oameni: patru medici si 13 asistenti, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanattate Publica Salaj, Mihai Cheseli.

La Jibou se anunta pensionari

Si Spitalul Orasenesc Jibou are nevoie de personal. Comparativ cu ce indica organigrama, de aici lipsesc sapte medici si 17 asistenti medicali. Managerul Gabriela Boldea, ne-a declarat ca printre specialitatile de care este nevoie in unitate se numara ORL , Medicina Interna, Obstetrica-Ginecologia, Pneumologia. Grav este si ca anul viitor vor pleca in pensie trei medici, pentru care va trebui sa gasim din timp inlocuitori. Mai mult, un alt medic ne-a anuntat ca ar dori sa intre in pensie anticipat, legislatia in vigoare dandu-i aceasta posibilitate. Categoric, avem nevoie de medici, dar chiar daca organizezi concursuri, nu este sigur ca iti gasesti oameni, a declarat Gabriela Boldea.

Clauza de fidelitate la Cehu Silvaniei

La Centrul Medical Crasna si la Spitalul Orasenesc Cehu Silvaniei, din cauza lipsei de personal, conducerile au acceptat sa lucreze cu medici pensionari. In plus, la Spitalul Orasensc Cehu Silvaniei, pentru a se asigura ca medicii rezidenti vor ramane in unitate dupa finalizarea studiilor, conducerea unitatii a convenit cu acestia semnarea unei clauze ce stipuleaza plata de daune catre unitate si a cheltuielilor de scolarizare daca oamenii pleaca din spital.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »