Criza a triat bancile salajene

Magazin Salajean 9 martie 2010 0

Criza a triat bancile salajeneFara clienti care sa mai ia credite, bancile care opereaza in Romania au fost puse in situatia de a-si reduce semnificativ personalul. Ramasi, practic, fara obiectul muncii, o parte a personalului din segmentul creditarii a fost reprofilata pe recuperarea creantelor, iar cei mai ghinionisti, au parasit sistemul. In decursul anului trecut, 3.700 de locuri de pe piata bancara au disparut, numarul total al angajatilor din sistem coborand la 67.900, la un nivel similar cu cel din 2007, inaintea epocii de glorie a creditarii.

Potrivit surselor bancare, cea mai drastica ajustare de personal a avut loc la Credite Europe Bank, care a renuntat la 500 de angajati, adica un sfert din totalul pe care il avea inainte de criza. O ampla restructurare a avut loc si la Bancpost, de unde au plecat peste 400 de salariati, ramanand cu aproape 3.500.

Tot 400 de posturi a desfiintat si Raiffeisen Bank, institutia ce numara in prezent in jur de 6.600 de angajati. Nici liderul pietei dupa active, BCR, nu a fost scutit de criza, 380 de lucratori fiind trimisi acasa, in principal prin externalizarea unor activitati. La reduceri similare de personal au apelat si BRD ori Banca Transilvania, in timp ce de la UniCredit, Romexterra sau Piraeus au plecat cate 100 de oameni.

Dupa ce in 2007 si 2008, agentiile bancare apareau si in Salaj precum ciupercile dupa ploaie, criza a cernut piata. Fortate sa taie din costuri, institutiile bancare nu doar ca au renuntat sa mai deschida puncte de lucru, ba chiar au pus lacat pe cele neprofitabile.

Este si cazul CitiFinancial, care a inchis inca de la inceputul lui 2009 unitatea lansata cu surle si trambite cu doar un an inainte. Si Romexterra Bank a renuntat la Salaj, agentia fiind inchisa, iar cei sapte salariati, concediati. Din cele doua unitati prin care activa in judet, Banca Comerciala Carpatica a desfiintat-o pe cea din Pasaj. I-a urmat Banca Transilvania, care a inchis in vara anului trecut agentia din Bradet.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »