Criminalitate in crestere in Salaj

Magazin Salajean 15 ianuarie 2009 0

Criminalitate in crestere in SalajChiar daca Salajul este mai mic si mai linistit decat alte judete din tara, numarul de infractiuni a inregistrat o continua crestere. Astfel, in urma unui raport al politiei salajene pe anul 2008, s-a constatat o crestere a criminalitatii la 2.686 de cazuri, pe fondul cresterii numarului infractiunilor de furt. In pofida cresterii infractiunilor la nivel de judet, organele de politie au reusit sa rezolve aproape toate cazurile, si anume, 2.864, a precizat seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Iosif Ghiurca.

Sase persoane ucise in 2008. Pe raza judetului Salaj, in 2008, s-au petrecut sase infractiuni de omor, solutionate prin identificarea faptuitorilor. De asemenea, se mentine o constanta privind actiunile de criminalitate de mare violenta (20 de cazuri) fata de anul anterior. In acest an au fost sesizate trei tentative de omor si trei de vatamare corporala grava. De altfel, atat la capitolul infractiuni contra persoanei (450 de situatii), cat si la cel care priveste infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanatatii (324), judetul Salaj se situeaza pe locul 41 pe tara.

Locul doi la Contrabanda. Activitatea Serviciului de Investigare a Fraudelor, ca parte componenta a Politiei Judiciare, s-a concretizat in solutionarea a 658 de infractiuni din totalul de 926 constatate in anul analizat. Salajul se situeaza astfel pe locul 19 pe tara, cu un volum al criminalitatii constatate de 381,30, peste media pe tara, care este de 361,57: la infractiuni silvice – locul doi, contrabanda – locul doi, legea protectiei mediului OUG 195/2005 – locul trei, si Codul Vamal – locul zece. Se inregistreaza cresteri la infractiunile prevazute de Legea CEC-ului, de la 52 la 111, la infractiunile prevazute de Codul Vamal de la 3 la 16, la infractiunile incriminate de Codul Silvic de la 181 la 187, la Legea privind piata de capital, unde au fost constatate cinci infractiuni, si sase la Legea protectiei mediului, anul trecut nefiind descoperite astfel de fapte.

Atentie la usi deschise! Au fost savarsite 2.316 fapte penale constand in furturi, inselaciuni, distrugeri, talharie si alte infractiuni. S-a reusit stoparea criminalitatii pe anumite genuri de infractiuni cum ar fi furturile de automobile si de animale si pasari, cu aproape 40 la suta. Cresterea furturilor din societati comerciale, plus 24 la suta fata de anul 2007, se datoreaza asigurarii precare a bunurilor precum si reticentei administratorilor in a-si instala sisteme tehnice de paza si alarmare si de a incheia parteneriate cu societati de paza.

Majoritatea furturilor din societati comerciale sunt, de regula, din chioscuri de ziare sau alimentare, din care se fura dulciuri, tigari, reviste, cauzandu-se de cele mai multe ori un prejudiciu redus. In ceea ce priveste furtul din locuinta, se constata ca faptuitorii au profitat de neglijenta proprietarilor, de cele mai multe ori fiind vorba de furturi de telefoane mobile, haine, posete, bunuri care se afla de obicei in holurile locuintelor. In perioada analizata s-a reusit solutionarea a 656 furturi, cu 32 mai multe decat in perioada similara a anului trecut. Printre cele mai semnificative au fost solutionarea a 180 furturi din locuinta si a 154 furturi din societati comerciale, ceea ce situeaza judetul Salaj pe locul doi pe tara, si pe 23 la infractiuni de talharie.

Liber, inapoi la lucru! In anul ce a trecut, au fost sesizate 191 infractiuni stradale, majoritatea (156) fiind comise pe timp de noapte. Rezultatele in acest domeniu au fost influentate, cel putin la nivelul Politiei Municipiului Zalau, de numarul mare de infractori eliberati din penitenciar in aceasta perioada, care si-au reluat activitatea, precum si cresterii agresivitatii tinerilor de bani gata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »