Criminali, printre noi!

Magazin Salajean 17 martie 2011 0

Criminali, printre noi!Deşi autorităţile îl consideră un judeţ sigur, în care criminalitatea nu-şi are locul, Sălajul rămâne totuşi în liste cu un număr destul de ridicat de infracţiuni de omor, tentative de omor, pruncucideri etc. Dacă pe întreg parcursul anului 2010, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj se aflau înregistrate nu mai puţin de 14 dosare cuprinzând fapte de mare violenţă, deja în primele două luni ale anului în curs au fost înregistrate trei astfel de infracţiuni: una de omor şi două tentative de omor.

Deşi este un judeţ liniştit din punct de vedere al criminalităţii, în cursul acestui an, în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj au fost înregistrate o infracţiune de omor şi două tentative de omor. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al inspectoratului, Maria Cristea, numărul este destul de ridicat comparativ cu faptele comise pe întreg parcursul anului 2010, când s-au înregistrat 14 fapte incluse generic în categoria celor de mare violenţă, respectiv trei infracţiuni de omor, nouă tentative de omor, o infracţiune de pruncucidere şi o lovitură cauzatoare de moarte. Investigaţiile efectuate de către poliţişti au dus însă la soluţionarea tuturor cauzelor, vinovaţii urmând a fi traşi la răspundere pentru faptele săvârşite, a declarat Cristea.

Conform sursei menţionate, de cele mai multe ori, aceste fapte sunt o consecinţă a neînţelegerilor şi certurilor izbucnite între cele două părţi, intensificate de consumul excesiv de alcool.

Răzbunare prin ştrangulare

Un astfel de caz de mare violenţă s-a petrecut în urmă cu aproximativ două luni, în localitatea Chieşd, când un bărbat în vârstă de 61 de ani a fost omorât de un consătean de-al său din cauza unor conflicte mai vechi, dar şi pe fondul consumului de alcool. Tragica întâmplare a avut loc în data de 8 ianuarie, când o persoană a sesizat Dispeceratul Poliţiei Sălaj, prin apelul de urgenţă 112, despre faptul că în comuna Chieşd a fost găsit decedat un bărbat în vârstă de 61 de ani. Din cercetările efectuate la faţa locului a rezultat că în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Chieşd, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice când a ajuns în faţa casei lui P.O., a pătruns în locuinţă cu intenţia de a se răzbuna pe acesta din cauza unor conflicte mai vechi. Cu un cordon din material textil pe care îl avea asupra sa, l-a ştrangulat pe P.O., după care a părăsit locuinţa acestuia îndreptându-se spre casă. Două zile mai târziu, autorul a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj, pe numele lui instanţa emiţând un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de omor.

Alcool şi sânge

Un alt caz şocant s-a produs în luna martie a anului trecut, în Valcău de Jos, tot pe fondul consumului de alcool. În data de 29 martie, şeful de post a fost sesizat de un localnic despre faptul că un bărbat de 46 de ani, din Valcău de Jos, se află decedat la domiciliu. Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că în seara de 28 spre 29 martie, victima a fost înjunghiată în zona pieptului de către un tânăr în vârstă de 28 de ani, din aceeaşi comună, ca urmare a unui conflict spontan între cei doi pe fondul consumului de alcool. Evenimentul a avut loc la locuinţa unei alte persoane din comună, victima fiind ulterior transportată la domiciliu de agresor, unde a decedat după câteva ore. Acesta, I.B., a fost identificat la scurt timp. În data de 30 martie, tânărul a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Patru luni mai târziu, inculpatul a fost transferat la Penitenciarul Oradea, urmând ca instanţa să se pronunţe cu privire la fapta săvârşită.

Până la 20 de ani de închisoare

Infracţiunea de omor se pedepseşte cu închisoarea de la zece la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în timp ce tentativa la infracţiunea de omor se sancţionează cu o pedeapsă cuprinsă între cinci şi 10 ani de închisoare. Acţiunea penală pentru această infracţiune se pune în mişcare din oficiu, urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de către procuror, iar judecata în primă instanţă a acestei fapte penale revine în competenţa tribunalului. Executivul a adoptat însă o nouă lege, la sfârşitul anului trecut, prin care infractorul, dacă recunoaşte fapta în faţa judecătorilor de la prima instanţă, va primi o pedeapsă mai mică cu o treime.

Codul Penal defineşte omorul ca fiind uciderea unei persoane. Această infracţiune este prima faptă incriminată de Codul Penal, din suita acelora comise cu intenţia de a suprima viaţa unei persoane. Participaţia la săvârşirea infracţiunii este posibilă în toate formele ei-coautorat, instigare şi complicitate.

Elementul material al infracţiunii de omor constă într-o acţiune de ucidere, efectuată prin acte comisive sau omisive. În prima categorie, a actelor comisive, sunt concentrate marea majoritate a acţiunilor de ucidere a unei persoane, caracterul ucigător putând fi identificat de magistrat prin examinarea modalităţilor de concepere şi de înfăptuire a acesteia. Referitor, la cea de-a doua categorie, cea a actelor omisive, se numără, spre exemplu, expunerea victimei, neputincioasă şi sumar îmbrăcată, la o temperatură scăzută ori abandonarea într-o zonă populată de animale sălbatice omnivore sau într-un loc necirculat, unde victima nu putea fi găsită cu uşurinţă şi transportată spre a i se acorda tratamentul medical trebuincios, ori prin abţinerea autorului de la a întreprinde ceva care ar fi evitat producerea morţii victimei. Elementul subiectiv se exprimă la infracţiunea de omor exclusiv prin intenţie, în ambele ei modalităţi: directă sau indirectă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »