Creşte numărul zălăuanilor care divorţează la Primărie

Mihaela Moldovan 23 august 2012 0
Creşte numărul zălăuanilor care divorţează la Primărie

De când s-a dat undă verde divorţului amiabil, la Primărie, tot mai multe cupluri de zălăuani decid să pună capăt căsniciei fără scandal, în doi timpi şi trei mişcări.
Un număr de 23 cupluri au divorţat amiabil, anul trecut, după ce şi-au depus cererile de divorţ la Primăria Zalău. Iniţial, Primăria Zalău a înregistrat, în 2011, 27 de cererei de divorţ depuse de cupluri care doreau încheierea anilor de mariaj pe cale amiabilă, dar în final doar 23 de cupluri au fost hotărâte şi au mers până la capăt în ceea ce priveşte desfacerea căsniciei, celelalte patru răzgândindu-se pe parcurs.
Anul în curs a început şi mai abitir în ceea ce priveşte zălăuanii decişi să pună capăt mariajului pe cale amiabilă. Dacă în întreg anul trecut, au divorţat la Primărie 23 de cupluri, de la ]nceputul anului curent şi până în prent administraţia municipală a înregistrat deja 19 astfel de solicitări. „Din 1 ianuarie şi până în prezent, la Serviciul Stare Civilă al adiministraţiei municipale au fost înregistrate 19 cereri de divorţ, iar în 18 din cazuri divorţul a fost deja pronunţat. Celălalt dosar este în curs de soluţionare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan.

Mai ieftin ca în instanţă

Divorţurile pot fi încheiate pe cale amiabilă la administraţiile locale potrivit unor reglementări legislative intrate în vigoare în 2010. Taxa pentru divorţ stabilită pentru zălăuani prin hotărâre de Consiliu Local este de 500 de lei, divorţul putând fi obţinut numai cu condiţia ca ambii soţi să fie de acord cu acest lucru şi să nu aibă copii minori. Procedura pentru obţinerea unui certificat de divorţ prevede ca soţii să formuleze o cerere pe care trebuie să o depună la Serviciul de Stare Civilă din cadrul administraţiei locale. La depunerea cererii trebuie să fie prezenţi obligatoriu ambii soţi şi niciunul dintre ei nu trebuie să aiba probleme de sănătate care să îi afecteze decizia. O altă condiţie pentru obţinerea divorţului în acest mod este ca soţii să se pună de acord cu numele pe care îl va avea fiecare dupa divorţ.
Un cuplul primeşte un termen de 30 de zile în care să cugete asupra pasului decisiv pe care vrea să îl facă, termen în care soţii se pot răzgândi. Dacă soţii hotărăsc să îşi continue viaţa împreună, cererea de divorţ este respinsă. Dacă, totuşi, după această perioadă, cuplul doreşte să continue acţiunea începută, autorităţile municipale trimit o adresă la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanei Bucureşti, prin care solicită atribuirea unui număr pentru certificatul de divorţ în Registrul Unic al Divorţurilor. În termen de 15 zile de la formularea adresei, actul respectiv va fi înregistrat în Registrul Unic al Divorţurilor (RUD) din Bucureşti, iar cei doi soţi vor primi certificatul de divoţ.
Simplificarea procedurii de divorţ, prin modificarea legislaţiei, este un ajutor dat acelor cupluri căsătorite care au realizat că nu mai pot continua în ralaţia respectivă şi care doresc să îşi continue viaţa separat.
De altfel, statisticile ultimilor 3 ani arată că numeroase familii de sălăjeni au ajuns să se separe legal, odată ce au constatat că interesele nu mai sunt comune.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »