Creste numarul copiilor abandonati in Salaj

Magazin Salajean 27 ianuarie 2009 0

Creste numarul copiilor abandonati in Salaj

Tot mai multi copii ajung in centrele de primire in regim de urgenta ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj. In semestrul doi al anului trecut, la Centrul de Primire in regim de Urgenta (CPU) din Zalau au fost internati 22 de copii, dintre care doar pentru opt s-a dispus reintegrarea familiala. La Complexul de servicii comunitare (CSC) din orasul Cehu Silvaniei au fost internati alti 15 copii.

Din pacate, cei mai multi minori intrati in regimul de plasament au varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani. Dupa cum ne-a comunicat Violeta Milas, directorul DGASPC Salaj, in ultimele doua luni, a scazut abandonul noilor nascuti in spitale, insa a crescut numarul copiilor ajunsi in centre, cu 10 la suta fata de prima parte a anului 2008. Tot ea ne-a relatat ca minorii au fost luati din familii, fie din cauza violentei in mediu familial (survenite de cele mai multe ori pe fondul consumului excesiv de alcool) sau abandonati dupa despartirea parintilor ori din lipsa veniturilor. La Complexul de Servicii Comunitare (CSC) Cehu Silvaniei au fost repartizate, in perioada analizata, 24 de cazuri, atat copii, cat si mame. Astfel, potrivit datelor furnizate de DGASPC Salaj, sapte copii au fost plasati in Serviciul rezidential de protectie, 15 copii au fost plasati in regim de urgenta in Centrul de plasament in regim de urgenta si un cuplu mama-copil a fost admis in Centrul Maternal. Va prezentam, astfel, doar cateva cazuri ale copiilor salvati de la o viata in strada sau din familii in care se confruntau zilnic cu acte de violenta, si instituiti in centre de plasament ori la asistenti maternali:

O. A., de sapte luni, provine dintre relatie intamplatoare a mamei si nu are stabilita paternitatea. Fara locuinta sau venituri pentru cresterea si educarea copilului, mama a apelat la serviciile Directiei pentru Protectia Copilului. Astfel, la varsta de o luna, copilul a fost plasat in CSC Cehu Silvaniei, prezentand grave probleme de sanatate. In urma unei anchete sociale complexe si efectuarea unor analize medicale, copilul a fost diagnosticat cu Hidrocefalie, motiv pentru care s-a dispus obtinerea acordului mamei pentru efectuarea unei interventii chirurgicale. Aceasta a fost gasita in judetul Bistrita Nasaud, unde intretinea o relatie de concubinaj. La solicitarea asistentului social, mama a refuzat sa se deplaseze la Zalau, motivand ca familia concubinului nu stie de existenta copilului. Doar printr-o nota scrisa, legalizata la biroul notarial, mama a acceptat sa-si dea acordul pentru realizarea operatiei. Avand in vedere cursul evenimentelor, s-a dispus inceperea demersurilor pentru inlocuirea masurii de plasament provizoriu cu cea de plasament in aceeasi unitate.

N. C., de 14 ani, orfana dupa decesul parintilor, a ramas sub tutela la o sora. La data de 27 iulie 2008, a fost plasata in regim de urgenta la CPU Cehu Silvaniei, deoarece sora a refuzat sa-si mai asume sarcina ingrijirii si educarii acesteia. La preluarea fetei, asistentul social a constatat ca, desi implinise varsta de 14 ani in luna aprilie 2008, Cristina nu avea carte de identitate. S-a dispus masura pentru obtinerea actului de identitate si pentru mentinerea si dezvoltarea legaturilor cu familia fetei, in vederea instituirii familiale.

P.N.C., de 13 ani, a fost parasit pentru a doua oara, cazul fiind referit de catre CPU nr. 1 Zalau. Copilul a fost preluat in regim de urgenta, deoarece familia nu a mai reusit sa-i asigure inrgijirea si educarea corespunzatoare. Parintii naturali au parasit copilul cu mai multi ani in urma si nu au mentinut legatura cu acesta. Astfel, in decembrie 2008, s-a dispus pregatirea actelor necesare in vederea transferarii copilului la Casa de tip familial Fizes.

M. E. C. a fost plasat in regim de urgenta in CSC Cehu Silvaniei, deoarece mama a fost arestata si privata de libertate, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. Copilul provine dintr-o familie numeroasa de rromi, cu sase frati, fara locuinta si mama fara un loc de munca. La data institutionalizarii, copilul nu detinea certificat de nastere si fisa medicala, nici nu se cunostea locul de nastere al acestuia. Desi s-a incercat reintroducerea copilului in familie, conditiile de trai oferite de mama au eliminat aceasta optiune. S-a dispus masura de trecere in ingrijirea unui asistent maternal profesionist.

Patru frati, de cinci, patru, doi ani, respectiv de opt luni, au fost plasati in regim de urgenta, ca urmare a abuzului si neglijentei la care au fost supusi in familie. Conditiile de locuit, situatia materiala si climatul familial nu erau adecvate ingrijirii si educarii acestora. Parintii nu detineau locuinta personala si nici nu erau incadrati in munca. Tatal consuma bauturi acloolice in exces, manifestand violenta verbala si fizica fata de mama si copii. De altfel, parintii nu detineau acte de identitate valabile si nu au efectuat demersurile necesare pentru inregistrarea nasterii celor trei copii mai mari si pentru eliberarea certificatului de nastere al copilului de opt luni. Astfel, copiii nu au beneficiat de alocatia de stat, nici nu au fost inscrisi la gradinita. S-au luat masuri pentru intocmirea actelor pentru cei trei frati si de informare a mamei in privinta evolutiei copiilor in centru. Alti patru frati, de zece, opt, sapte si un an, au aceeasi soarta: un tata alcoolic care abuza fizic si verbal, in mod violent, atat de mama, cat si de ei. Copiii urmeaza a fi transferati la Centrul de Plasament Bethesda in Jebucu.

Acestea nu sunt decat putine din cazurile inregistrate la DGASPC Salaj. Multe sunt cazuri ale unor copii parasiti de parinti pentru ca nu mai aveau posibilitatea de a-i creste. Violeta Milas a precizat ca toti copii pentru care se instituie masura de plasament in regim de urgenta sunt inclusi in programe de consiliere si post-reintegrare sau post-instituire, ca masura de protectie. In majoritatea cazurilor, copiii sunt luati din familii din cauza faptului ca parintii ii abuzeaza fizic si verbal sau ii neglijeaza total, privandu-i de educatie, afectiune si sprijin moral, in principal, de o viata normala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »