Craciunul sub zodia trichinelozei

Magazin Salajean 23 decembrie 2009 0

Craciunul sub zodia trichinelozeiPrin definitie, sarbatoarea Craciunului inseamna pentru romani mancaruri gatite neaparat cu carne de porc, fie cumparata din supermarketuri, fie din mana gospodarilor din mediul rural. Numai ca gustoasele preparate din carne de porc se pot transforma in adevarate probleme, de la indigestii pana la trichineloza – daca nu exista in prealabil si un control atent al carnii, facut de reprezentantii DSVSA Salaj.

Colinde, brad impodobit, cadouri si mese pline de bunatati sunt coordonatele care aduc Craciunul si Anul Nou in casele romanilor.

Nota de belsug se regaseste mai ales in masa plina cu preparate specifice, dar care pot genera boli ce necesita tratamente indelungate, in cazul in care nu sunt efectuate verificari ale carnii de porc. Pentru ca vorbim in primul rand de carne de porc, o boala destul de grava dar care a fost intalnita si in Salaj in ultimii ani este Trichineloza, ea putand duce pana la complicatii serioase la nivelul creierului si plamanilor.

Trichineloza este cauzata de viermele nematod Trichinella Spiralis, ale carui larve patrund in organismul uman prin ingestia de carne infestata si incomplet preparata termic. Perioada de incubare este de aproape doua saptamani, iar manifestarile clinice depind de cantitatea de larve infestate, dar si de starea imunitara a fiecarei persoane.

Primele simptome care trebuie sa ne puna pe ganduri sunt tulburarile intestinale, senzatiile de greata, durerile abdominale difuze, diareea apoasa, care cedeaza spontan in una-doua zile. Persoanele infestate prezinta si mialgii, cefalee, febra, somnolenta sau agitatie, ne-a declarat Maria Sas, medic de familie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »