Cota de lemne, scoasa la licitatie

Magazin Salajean 7 noiembrie 2006 0

Cota de lemne, scoasa la licitatiePentru anul 2007, se poate recolta din paduri un volum maxim de lemn pe picior de 18,5 milioane de metri cubi, a decis Guvernul in sedinta de saptamana trecuta. Potrivit acestei decizii, volumul maxim de lemn, la nivel national, va fi asigurat din urmatoarele categorii de resurse: 10,4 milioane metri cubi din paduri aflate in proprietatea publica a statului; 2,85 milioane metri cubi din paduri proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale; 2,15 milioane metri cubi din paduri proprietatea publica a persoanelor juridice de drept privat; 2,25 milioane metri cubi din paduri proprietatea publica a persoanelor fizice; 0,85 milioane metri cubi din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier national. De asemenea, actul normativ stabileste si modalitatea repartizarii pe judete si pe fiecare ocol silvic a volumelor de lemn care pot fi recoltate. Din padurile proprietate publica a statului, aflate in administrarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, 40 la suta din volumul pe picior aprobat pentru recoltare este destinat pentru prestari de servicii cu agenti economici atestati in activitatea de exploatare forestiera, iar 60 la suta sunt destinati valorificarii pe picior.

Sortimentele de lemn rezultate in urma exploatarii prin prestari de servicii de catre agentii economici atestati in activitatea de exploatare forestiera si sortarii vor fi valorificate de catre administratorul padurilor proprietate publica a statului. Volumul de lemn necesar, care se pune la dispozitie de catre Regia Nationala a Padurilor Romsilva, pentru aplicarea Legii 33/1996 privind repunerea in unele drepturi economice a locuitorilor Muntilor Apuseni, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru aplicarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilit si comunicat conform metodologiilor aprobate, se pune la dispozitie din volumul alocat pentru valorificare pe picior, care se diminueaza corespunzator.

Destinatia volumului de lemn pentru unitatile administrativ-teritoriale se stabileste prin hotararea consiliului local al fiecarei unitati administrativ-teritoriale si se comunica ocolului silvic care asigura serviciile silvice sau administrarea, dupa caz. Pentru padurile aflate in proprietatea persoanelor fizice, in majoritatea situatiilor in suprafete reduse si cu volume mici de recoltat s-a prevazut posibilitatea exploatarii de catre proprietari a volumului aprobat in conditiile legii. De asemenea, actul normativ stabileste sanctiuni contraventionale cu valori intre 1.000 lei si 5.000 de lei pentru situatiile in care valorificarea lemnului din padurile proprietate publica a statului nu se realizeaza in conditiile regulamentului de vanzare a masei lemnoase de catre detinatorii de fond forestier proprietate publica catre agentii economici, aprobat prin HG nr. 85/2004.

Ca element de noutate, anul acesta este pentru prima data cand masa lemnoasa defalcata este unica. Astfel, Directia Silvica are libertatea totala de a pune la dispozitia agentilor economici, populatiei din mediul rural etc. cota de masa lemnoasa, spune Dorel Oros, directorul Directiei Silvice Salaj. Tot el ne face cunoscut faptul potrivit caruia, din cota de lemn care va fi aprobata pentru judetul nostru, un procent de 80 la suta va fi scos la licitatie prin prestari de servicii. In atari conditii, Directia Silvica urmeaza sa vanda busteni, lemn de celuloza, lemn pentru foc, cherestea si friza. In aceasta toamna, va fi scoasa la licitatie minim 60 la suta din cota de lemne aprobata pentru Salaj. In acest sens, trebuie sa fac cunoscut ca este pentru prima data cand firmele participante la licitatie vor trebui sa prezinte cazierul fiscal, din care sa rezulte ca nu au datorii la bugetul statului, incheie Oros.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »