Cota de lapte ar putea fi suplimentata

Magazin Salajean 14 decembrie 2007 0

Cota de lapte ar putea fi majorata cu 2 la suta incepand din primavara anului viitor, ca urmare a unei hotarari de zilele trecute a Comisiei Europene. Decizia va fi prezentata ministrilor Agriculturii din statele membre UE la Consiliul din 17-19 decembrie, Consiliul de Ministri trebuind sa dea unda verde hotararii, cu majoritate calificata de voturi, pentru ca aceasta sa fie valabila. Majorarea a fost necesara – arata Comisia Europeana – intrucat cererea de lapte a crescut in perioada 2003-2007 si va continua sa creasca si in intervalul 2007-2014. Dupa majorare, sectorul de profil va putea sa se adapteze mai bine la noile cerinte.

In cazul in care majorarea cu 2 la suta va fi acceptata, Romania va avea anul viitor o cota de 3,11 milioane de tone de lapte, fata de 3,05 milioane de tone, cat a avut in acest an. Din cele circa trei milioane de tone, o cantitate de 1,2 milioane de tone este alocata pentru livrari, iar 1,8 milioane de tone – pentru vanzari directe.

Cum producatorii din tara au sustinut in repetate randuri ca Romaniei i-a fost alocata o cantitate foarte redusa in comparatie cu capacitatea de productie, majorarea cotei de lapte nu poate fi decat un motiv de bucurie. Dezavantajul apare doar pentru fermierii care au investit pentru crearea sau extinderea capacitatilor de productie si care au primit initial doar 40 la suta din cantitatea solicitata. Toti acesti investitori primesc in prezent o suplimentare, pentru a ajunge la o cota de 80 la suta din cea solicitata.

La nivel european, datele detinute de Comisia Europeana arata ca, intre 2003 si 2007, cresterea productiei de branzeturi si lapte de consum a absorbit o cantitate suplimentara de 5,5 milioane de tone de lapte, in timp ce productia totala de lapte a ramas constanta. Pentru a echilibra situatia nou creata, este nevoie de suplimentarea cantitatii de lapte cu opt milioane de tone in urmatorii 7 ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »