Cosurile de fum necuratate – surse sigure de incendii

Magazin Salajean 18 octombrie 2011 0

Cosurile de fum necuratate - surse sigure de incendii

Intrarea in anotimpul friguros presupune si luarea unor masuri suplimentare de catre agentii economici, institutiile publice si gospodarii ale cetatenilor, pentru respectarea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor. Este stiut faptul ca, in aceasta perioada, majoritatea incendiilor si exploziilor se produc indeosebi din cauza utilizarii necorespunzatoare ori cu defectiuni a diferitelor mijloace de incalzire sau a sistemelor de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti, a instalatiilor electrice de iluminat si a aparatelor electrice de uz casnic suprasolicitate, neverificate si care nu prezinta siguranta in exploatare, etc.

Un astfel de incendiu a avut loc ieri dimineata, la anexa unei gospadarii din localitatea Buciumi. La fata locului s-au deplasat pompierii militari pentru limitarea si stingerea flacarilor. Insa anexa s-a facut scrum. Au ars bunurile depozitate in anexa, respectiv: un generator de curent, un aparat de sudura, motoare electrice, un compresor, o centrala termica, lemnele de foc si materiale lemnoase ale podului; precum si acoperisul pe o suprafata de circa 100 de metri patrati, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi. Potrivit acestuia, cauza probabila de incendiu a fost o scanteie provenita de la un cos de evacuare a fumului, deteriorat.

Pentru preintampinarea producerii unor evenimente cu urmari nedorite, pompierii recomanda cateva masuri de prevenire a incendiilor specifice sezonului rece. Cetatenii ar trebui sa verifice instalatiile de incalzire din incaperile in care sunt montate instalatii sprinkler de apa si hidranti interiori, precum si dispozitivele de incalzire, a armaturilor de siguranta de la rezervoarele de produse combustibile sau gaze lichefiate. Elementele instalatiilor de incendiu cu guri de apa si hidranti, care contin apa si care sunt expuse inghetului in timpul iernii si nu sunt prevazute cu dispozitive fixe de incalzire cu abur sau cu apa calda, vor fi protejate impotriva inghetului prin acoperirea lor cu materiale izolatoare termic, in cutii special amenajate pentru acest scop. Caminele robinetelor de inchidere de la instalatiile de apa vor fi umplute cu materiale izolatoare termic. Foarte important este curatarea, verificarea si izolarea cosurile de evacuare a fumului corespunzator normelor, fata de elementele combustibile ale planseelor, la trecerea prin acoperis. Obligatoriu, cosurile de fum se prelungesc deasupra acoperisului cu 50-80 de centimetri. In fata usitelor de alimentare a sobelor, pe pardoseala combustila, este indicata amplasarea unei tave metalice cu dimensiunile 70×50 de centrimetri. Cenusa se va evacua periodic intr-un loc amenajat in acest scop, dupa ce se vor stinge resturile de jar.

In timpul functionarii sobelor, usitele focarului si cenusarului trebuie mentinute inchise. Focul nu trebuie aprins in sobe cu benzina, petrol sau alte lichide combustibile, existand pericolul unei explozii. Trebuie respectate distantele de siguranta prevazute in norme fata de materialele combustibile sau alte obiecte ce se pot aprinde usor. Supraincalzirea sobelor ar putea duce la aprinderea eventualelor obiecte combustibile din apropierea acestora. Copiii nu trebuie lasati nesupravegheati in apropierea sobelor in functiune. Nu trebuie folosite instalatii si aparate electrice defecte sau improvizate, conductori electrici neizolati, sigurante necalibrate, doze de derivatie fara capace, etc. Este de evitat alimentarea mai multor consumatori mari, respectiv radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere etc. din acceasi priza si in acelasi timp. O alta recomandare este neamplasarea radiatoarelor electrice, plitelor, resourilor sau aerotermelor pe materiale combustibile ori in apropierea lor. Aceste aparate trebuie fixate bine, pentru a se evita alunecarea sau rasturnarea lor pe timpul utilizarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »