Cosurile de fum necuratate provoaca incendii

Magazin Salajean 20 ianuarie 2012 0

Cosurile de fum necuratate provoaca incendiiPompierii militari salajeni au tot mai multe solicitari, in ultimele saptamani, pentru stingerea incendiilor provocate din cauza folosirii necorespunzatoare a cosurilor de fum, lasate necuratate. Pentru evitarea unor astfel evenimente soldate cu pagube insemnate ori chiar cu pierderi de vieti omenesti, populatia este sfatuita sa respecte minimele masuri de prevenire a incendiilor in perioada rece a anului.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, anul acesta au avut loc patru incendii provocate ca urmare a nerespectarii masurilor de prevenire a incendiilor la cosurile de fum. Perioada sezonului rece este caracterizata de incendii iscate din pricina sistemelor si mijloacelor de incalzire utilizate in cladiri, pentru mentinerea temperaturii mediului interior la anumite niveluri de confort necesare desfasurarii in conditii corespunzatoare a activitatilor economico-sociale si culturale. Din nefericire, in prima jumatate a lunii ianuarie a acestui an s-au inregistrat patru incendii avand drept cauza nerespectarea masurilor de prevenire a incendiilor la cosurile de fum, a declarat purtatorul de cuvant.

Pentru prevenirea acestor incendii, pompierii militari vin cu recomandari. Astfel, cosurile vor fi izolate fata de elementele combustibile ale planseelor si acoperisurilor. Nu este permis ca in cosuri sa fie zidite elemente combustibile ale acoperisului, planseului etc. Cosurile se prelungesc deasupra acoperisului cu 0,5 – 0,8 metri, acestea fiind permanent intretinute fara crapaturi si curatate. Este interzis a se folosi cosurile de zid netencuite. Burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanta mai mica de 70 de centimetri fata de peretii de scandura sau paianta.

Anul trecut, in judetul Salaj au fost inregistrate 26 de incendii din cauza nerespectarii masurilor de prevenire a incendiilor in sezonul rece. Pentru evitarea producerii unor incendii soldate cu pagube materiale ori chiar cu pierderi de vieti omenesti, pompierii enumera cateva masuri. Prin urmare, se interzice utilizarea instalatiilor de incalzire cu improvizatii sau defectiuni si lasarea lor in functiune nesupravegheate, precum si folosirea sobelor cu usitele sau cenusarele defecte ori care nu se inchid. Trebuie respectate distantele de protectie, dintre sobe si materialele combustibile. Sobele vor avea pe dusumea, in fata usilor, o tabla metalica cu dimensiunile de 50×70 de centimetri. Cenusa si jaratecul vor fi depozitate in gropi speciale, iar in conditii de vant se va stinge cu apa. Este necesara repararea din timp a sobelor, cosurilor, varuirea acestora in poduri pentru a observa eventualele fisuri, protejarea burlanelor cu materiale izolatoare la trecerea prin peretii combustibili. Se interzice alimentarea, indiferent de situatie, a sobelor in exces, suprasolicitarea si supraincalzirea acestora genereaza, de regula, accidente. Montarea sobelor fara acumulare de caldura se va realiza respectand distantele de siguranta fata de elementele de constructie realizate din materiale combustibile. De asemenea, este interzisa aprinderea focului utilizand benzina sau motorina, aceasta practica putand genera, in caz de neatentie, accidente.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »