Costurile crotaliilor, suportate de fermieri

Magazin Salajean 11 martie 2011 0

Costurile crotaliilor, suportate de fermieri

În cadrul acţiunilor derulate, în această perioadă, de specialişti ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj se înscriu şi cele pentru identificarea animalelor, demers care stă la baza activităţilor desfăşurate de serviciile veterinare pentru supravegherea şi combaterea bolilor la animale.

Potrivit informaţiilor prezentate de Mircea Martin, directorul DSVSA, identificarea animalelor se poate face de către medicii veterinari concesionari în baza contractelor de concesiune sau de către asociaţiile crescătorilor de animale legal constituite în baza unui contract încheiat cu un medic veterinar. Costurile crotaliilor şi microcipurilor sunt suportate de către proprietari. Manopera pentru aplicarea elementelor de indentificare, completarea formularelor, introducerea informaţiilor în baza de date se suportă de stat pentru exploataţiile non-profesionale, iar pentru fermele comerciale acest cost se suportă de către proprietari. Mijloacele de identificare pot fi achiziţionate de la furnizorii oficiali principali de crotalii autorizaţi de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. La nivel naţional s-au înregistrat şapte furnizori primari pentru crotaliile de ovine şi caprine, cinci pentru crotalii de bovine şi trei furnizori primari pentru crotalii de suine. Furnizorii primari pot să vândă crotalii atât furnizorilor secundari cât şi direct proprietariilor exploataţiilor de creştere (cu excepţia abatoarelor centrelor de colectare, târgurilor şi expoziţiilor de animale). La rândul lor furnizorii secundari pot vinde crotaliile doar direct exploataţiilor de creştere.

La nivelul judeţului Sălaj, există 60 de furnizori secundari de crotalii înregistraţi la DSVSA din rândul medicilor veterinari. Din partea asociaţiilor crescătorilor de animale din judeţ încă nu a fost primită nicio solicitare de a se înregistra ca furnizori secundari de crotalii şi ca utilizatori ai bazei naţionale de date. Asociaţiile crescătorilor de animale au obligaţia să crotalieze animalele din fermele private, pe cheltuiala lor. Dacă până anul trecut costurile pentru această operaţiune erau asigurate de către stat, din acest an costurile respective intră în atribuţia asociaţiilor de crescători, doar micii gospodari beneficiind de manopera gratuită asigurată de medicii veterinari. Reprezentanţii asociaţiilor de crescători depun un necesar de crotalii la Direcţia Sanitar Veterinară, lista fiind introdusă în calculator, după care se achiziţionează crotaliile de la cei care le comercializează (preţul unei crotalii este de 5,80 de lei). După cum a dat asigurări Mircea Martin, în Sălaj, există stocul necesar de crotalii atât pentru sacrificările de Paşti, cât şi pentru comercializări.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »