Coplata din Sanatate va seca buzunarele romanilor

Magazin Salajean 26 martie 2010 0

Coplata din Sanatate va seca buzunarele romanilor

Ministerul Sanatatii a definitivat legislatia privind introducerea mecanismului de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate. Masura se regaseste in Proiectul de modificare a Legii 95/2006, care a fost deja transmis spre consultare asociatiilor profesionale din domeniu, asociatiilor pacientilor si reprezentantilor sindicatelor. Acestia au zece zile pentru a propune modificari ale actului respectiv.

Introducerea mecanismului de coplata prin tichetul moderator pentru sanatate reprezinta una dintre principalele clauze ale angajamentului finaciar pe care Guvernul Romaniei l-aincheiat cu FMI si Banca Mondiala. Daca proiectul va fi aprobat de catre Parlamentul Romaniei, noile prevederi ar putea intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2010, in opinia autoritatilor centrale ele urmand sa duca la o mai buna adresabilitate a populatiei catre sistemul de asistenta primara, la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate si la realizarea unui control in ceea ce priveste neefectuarea serviciilor.

Altfel spus, coplata va asigura cresterea calitatii asistentei medicale, prin introducerea tichetelor pentru sanatate urmand sa fie generate in sistem aproximativ 700 milioane de lei/anual, fonduri care vor ramane la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate). De asemenea, va fi stimulata competitia in sistem pentru atragerea de venituri suplimentare, pacientii avand posibilitatea de a alege medicii si spitalele care au dovedit responsbilitate si performanta. Astfel, se vor crea premise reale pentru cresterea calitatii asistentei medicale.

Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta, si va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora. In schimb, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.

Categoriile defavorizate

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »